Για την απώλεια του Χρόνη Αηδονίδη.
Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι το «αηδόνι της Θράκης», ο συμπολίτης μας, Χρόνης Αηδονίδης σίγησε. Σε ηλικία 95 ετών και μετά από 75 χρόνια συνεχούς προσφοράς στη διδασκαλία, διάσωση, διάδοση και καταγραφή της μουσικής παράδοσης της Θράκης, αφήνει πίσω του πολύτιμες μουσικές καταγραφές και τέσσερις γενιές μαθητών και συνεργατών που θα συνεχίσουν το έργο, το όραμα και τη διδασκαλία του .
Ο Πολυχρόνης Αηδονίδης γεννήθηκε στις 23 Δεκέμβρη του 1928 στην Καρωτή, ένα μικρό χωριό στο Διδυμότειχο. Ανατράφηκε ακούγοντας τους παραδοσιακούς σκοπούς και τα τραγούδια που τραγουδούσε η μητέρα του.
Τα δύσκολα - ιδιαίτερα στον Έβρο - χρόνια της Κατοχής και του Εμφύλιου βρίσκουν τον Χρόνη στο Διδυμότειχο, μαθητή στο τοπικό Γυμνάσιο. Εδώ παίρνει και τα πρώτα συστηματικά μαθήματα βυζαντινής μουσικής από τον σπουδαίο ανατολικοθρακιώτη πρωτοψάλτη Μιχάλη Κεφαλοκόπτη, ενώ παράλληλα μαθαίνει θεωρητικά πλάι στον ψάλτη Μανάκα. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο το 1948, υπηρετεί για ένα χρόνο ως κοινοτικός δάσκαλος στα Πετρωτά, το τελευταίο χωριό προς Βορρά πριν τη βουλγαρική μεθόριο. Στη συνέχεια, καταλήγει στην Αθήνα ψάχνοντας για δουλεία. Το Μάρτη του 1950 προσλαμβάνεται στο «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο και, αφού περάσει από διάφορες θέσεις και υπηρετήσει επί σειρά ετών στο λογιστήριο, συνταξιοδοτείται τον Απρίλη του 1988.
Στο Σισμανόγλειο τον βρήκαν, το καλοκαίρι του 1953, ο λογογράφος Π. Παπαχριστοδούλου μαζί με τον μουσικό Παντελή Καβακόπουλο, οι οποίοι αναζητούσαν έναν καλό Θρακιώτη τραγουδιστή για την εκπομπή που είχαν στο ραδιόφωνο με παραδοσιακά τραγούδια. Το πρώτο αργό τραγούδι που είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό (ΕΙΡ) ήταν το «Βαγγέλης καπετάνιος». Ο τραγουδιστής Χρόνης Αηδονίδης έγινε ιδιαίτερα γνωστός ως ερμηνευτής των αργών μελισματικών τραγουδιών της Αν. Θράκης, με το χαρακτηριστικό «βυζαντινίζον» χρώμα τους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων εκφράζει την θλίψη της για τον θάνατο του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη της παραδοσιακής μουσικής και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.