Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ ΟΡΙΑ.

Των σχολείων του Δήμου.


Δελτίο Τύπου της Ένωσης Γονέων σχετικά με όσα συζητήθηκαν στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων, αναφορικά με τα χωροταξικά όρια των σχολείων του Δήμου. 

Με την παράκληση να δημοσιευθεί. 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Βριλήσσια 15/11/2023


Κοροϊδία σε live μετάδοση για τους υπεράριθμους μαθητές στο 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων


Με έκπληξη παρακολουθήσαμε την κα. Σοφία Χατζάρα, Αντιδήμαρχο για θέματα Παιδείας, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, να χαρακτηρίζει ως «καθαρά τυπικό και διαδικαστικό θέμα» την εξέταση των χωροταξικών ορίων των σχολείων του Δήμου μας, προτείνοντας παράλληλα να μην υπάρξει καμία μεταβολή και να συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει. Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση, η οποία δεν «προκαλεί κανέναν προβληματισμό» σύμφωνα με την κα. Χατζάρα και η οποία ψηφίστηκε ομοφώνως να συνεχιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο:


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε η ίδια η κα. Χατζάρα στην Ένωση Γονέων, το 1ο Γυμνάσιο έχει 318 μαθητές, το 2ο Γυμνάσιο έχει 272 μαθητές και το 3ο Γυμνάσιο έχει 219 μαθητές. Από το 2015, ο συνολικός αριθμός των μαθητών στα Γυμνάσια αυξήθηκε από 776 σε 809, δηλαδή κατά 33 παιδιά. Το ίδιο διάστημα στο 1ο Γυμνάσιο, ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε κατά 46 παιδιά, ενώ στο 2ο και το 3ο Γυμνάσιο, μειώθηκε κατά 14 και 1 μαθητές αντίστοιχα. 

Εάν γινόταν ισομερής κατανομή των μαθητών, κάθε Γυμνάσιο του Δήμου θα είχε 270 μαθητές. Αντιθέτως, τώρα ζούμε μία κατάσταση όπου δύο σχολεία αντίστοιχης κτιριακής δυναμικής, έχουν διαφορά σχεδόν 100 μαθητών!

Η Ένωση Γονέων έχει στείλει σχετική επιστολή στον Δήμο Βριλησσίων στις 17 Οκτωβρίου 2023, εκφράζοντας την ανησυχία της για τους υπεράριθμους μαθητές στο 1ο Γυμνάσιο. 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου έχει στείλει σχετικές επιστολές στον Δήμο στις 11 Μαΐου και στις 5 Ιουλίου 2023, εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία για τον υπερκορεσμό μαθητών στο σχολείο και  την κατάσταση των υποδομών του σχολείου.

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και των τριών Γυμνασίων του Δήμου σε συνεδρίασή τους στις 24 Σεπτεμβρίου 2023, ομόφωνα έκαναν λόγο για ανισομερή κατανομή των μαθητών στα 3 σχολεία.

Στο τελευταίο Σχολικό Συμβούλιο στο 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων, όπου προσεκλήθη και η Ένωση Γονέων, η Διεύθυνση του Σχολείου έθεσε θέμα υπεράριθμων μαθητών λέγοντας ότι οι υποδομές του κτιρίου δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του, ζητώντας τη συνδρομή της Ένωσης Γονέων και του Συλλόγου Γονέων.

Στην ενημέρωση των γονέων του 1ου Γυμνασίου στην αρχή της σχολικής χρονιάς, η Διεύθυνση του Σχολείου ζήτησε δημοσίως τη συνδρομή της Ένωσης Γονέων και του Συλλόγου Γονέων για να αποτραπεί το ενδεχόμενο απομάκρυνσης παιδιών, λόγω μη επάρκειας των υποδομών του κτιρίου.

Σημειώνουμε ότι η Ένωση Γονέων στο συγκεκριμένο ζήτημα αγνοήθηκε παντελώς. Στο πλαίσιο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, όταν τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα προς ψήφιση, ζητήσαμε περισσότερες διευκρινίσεις από την κα. Χατζάρα, οι οποίες δεν δόθηκαν ποτέ.


Μετά από όλα αυτά, θεωρούμε τουλάχιστον προσβλητικό προς τους δημότες, τους μαθητές και τους γονείς του 1ου Γυμνασίου,  να χαρακτηρίζεται «διαδικαστικό και τυπικό» ένα θέμα το οποίο τίθεται εντόνως και επισταμένως από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πλην … του Δήμου. Καλούμε τους Διευθυντές των Σχολείων, τους οποίους επικαλέστηκε η κα. Χατζάρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να δηλώσουν εάν πράγματι συμφωνούν με τα τωρινά χωροταξικά όρια και τον αριθμό των μαθητών στα σχολεία ευθύνης τους. Καλούμε επίσης, τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις που ψήφισαν ομοφώνως θετικά τη διατήρηση των χωροταξικών ορίων, να δηλώσουν εάν γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση και τα προαναφερθέντα στοιχεία του Δήμου για την κατανομή των μαθητών μεταξύ των τριών Γυμνασίων και να τοποθετηθούν.  


Το πρόβλημα είναι  χρόνιο και δεν μπορεί πια να αντιμετωπίζεται με λύσεις προκάτ. Πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί η βασική αιτία, που είναι η ανισοκατανομή των μαθητών στα Γυμνάσια της πόλης μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (14')

Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων  Βριλησσίων

1ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων, Φλωρίνης & Κύπρου, 

Βριλήσσια, ΤΚ: 152 35

Site: https://enosigoneon-vrilissia.blogspot.com/

Facebook: Facebook

Email: enosigoneon.vrilisia@gmail.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο