"ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ"
Τα «Βριλησσιώτικα Νέα» θα φιλοξενήσουν από το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023 και μέχρι τον Ιούνιο 2024 μία ραδιοφωνική παιδική εκπομπή με 12 επεισόδια για παιδιά 5-12 ετών και τίτλο:
«ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ»
Η εκπομπή προσφέρεται δωρεάν από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αριστοτελικής και Περιβαλλοντικής Αγωγής Νηπίων και Νέων (ΠΑΣΑΠΑΝ). Τα επεισόδια της θα αναρτώνται κάθε 15 ημέρες, Σάββατο πρωί, και θα παραμένουν όλα «σε ελεύθερη αναζήτηση» (on demand) μέχρι τέλος Ιουνίου 2024.
Δημιουργός και εκφωνήτρια της εκπομπής είναι η Έφη Βαλιάντζα-Αφτιά Διδάκτωρ Μηχανικός Περιβάλλοντος και Νηπιαγωγός, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΣΑΠΑΝ (σύντομο βιογραφικό της βλέπετε παρακάτω).
Ο εκπαιδευτικός στόχος της εκπομπής είναι με βάση την ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ και τις πιθανές εκτιμώμενες εξ αυτής, ή τις όποιες άλλες τιθέμενες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΟΡΙΕΣ από τα ίδια τα παιδιά, να δίδονται απαντήσεις, με εργαλεία απλουστευμένες ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ, ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ της Ελληνικής γλώσσας και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ. Τα παιδιά δίνουν επίσης τις δικές τους απαντήσεις που η φίλη τους η ΕΦΗ συζητά, αλλά όταν οι ερωτήσεις είναι δύσκολες μας βοηθάει ένας καλός και τρυφερός φίλος από Θεσσαλονίκη ο ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ που ξέρει πολλά!! και λέει το σίγμα!!! (δεν είναι ο μικρός ΘΑΝΑΘΑΚΗΘ του ΑΡΚΑ που δεν λέει το σίγμα……).
Η εκπομπή ακολουθείται από διασκεδαστικές επί τούτου δομημένες ασκήσεις, που τα παιδιά καλούνται να απαντήσουν, επιλέγοντας μία από τρείς επιλογές συνήθως, και συνοδεύονται από σχετικές οδηγίες για τον τρόπο αποστολής των απαντήσεων.
Θα υπάρχει για ΟΛΑ τα παιδιά που θα πάρουν μέρος στις ασκήσεις, ένα αναμνηστικό δώρο, που θα πάρουν τον Ιούνιο 2024, ενώ για τα τρία παιδιά που θα έχουν απαντήσει στις περισσότερες ασκήσεις σωστά, θα υπάρχουν τρία βραβεία «ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ 2024» έκπληξη!!
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Έφη Βαλιάντζα-Αφτιά, είναι Διδάκτωρ Μηχανικός Περιβάλλοντος, Νηπιαγωγός και Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Παιδαγωγικής στο ΕΚΠΑ.
Έχει αποκτήσει τα διπλώματα της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ την ειδίκευση της στην Μηχανική του Περιβάλλοντος την απέκτησε στο Πανεπιστήμιο Purdue των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Κατά τύχη, είναι η πρώτη γυναίκα μηχανικός περιβάλλοντος στην Ελλάδα με μεταπτυχιακές σπουδές.
Υπηρέτησε για 15 χρόνια στον Δημόσιο τομέα. Επί τριετία ήταν επί κεφαλής της πρώτης Δημόσιας Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της χώρας - το Πρόγραμμα Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος Αθήνας, γνωστό ως ΠΕΡΠΑ και υπήρξε σύμβουλος των υπουργών Τρίτση, Γεννηματά και Μαγκάκη σε θέματα περιβάλλοντος για συνολικώς επτά χρόνια.
Για άλλα 26 χρόνια, υπηρέτησε τον ιδιωτικό τομέα ως μελετήτρια ή επιβλέπουσα της εκτέλεσης δημόσιων και ιδιωτικών έργων προστασίας περιβάλλοντος, : για το Μετρό της Αθήνας, την Αττική οδό, την πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα, την Εγνατία Οδό, την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Σχιστό της Αττικής, έργα στο ΧΥΤΑ Φυλής, και πολλά άλλα. Κατά τα 6 από αυτά τα χρόνια, ήταν Προϊσταμένη για την επίβλεψη των έργων προστασίας περιβάλλοντος της Εγνατίας Οδού στην εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε στην Θεσσαλονίκη.
Δίδαξε επί διετία, ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα μαθήματα : Φιλοσοφία των Τεχνικών Επιστημών και Περιβαλλοντικό Δίκαιο για Μηχανικούς.
Από το 2004 έκανε μία συνειδητή στροφή στην Παιδαγωγική του Περιβάλλοντος, αποκτώντας δίπλωμα Νηπιαγωγού (ΤΕΑΠΗ-ΕΚΠΑ), και ερευνώντας την δομή και λειτουργία του εγκεφάλου με όρους Νευροεπιστημών του 21ου αιώνα (μέσα από την διδακτορική της διατριβή) και την επίδραση του Φυσικού Περιβάλλοντος στην Μάθηση (μέσα από την μεταδιδακτορική της έρευνα).
Τα συμπεράσματα της είναι ότι η επιλογή της Φύσης ως χώρου διδασκαλίας στην προσχολική ηλικία, έναντι του δωματίου/τάξης, (μάθημα έξω δηλαδή, όχι απλώς εκδρομή στην Φύση), αυξάνει πολύ σημαντικά την διανοητική ανάπτυξη των παιδιών και οφείλουμε να εφαρμόσουμε στο μέτρο του εφικτού, όσο μπορούμε περισσότερο αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας.
Επίσης, η χρήση της Ετυμολογικής διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας και της Ελληνικής Μυθολογίας στην προσχολική ηλικία, έχει εξ ίσου σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην διανοητική ανάπτυξη των παιδιών και ιδίως στην κριτική σκέψη και φαντασία τους.
Τα παραπάνω καινοτομικά συμπεράσματα των ερευνών της, τα εφάρμοσε επί 7-ετία στην «Λιλιπούπολη», ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά σχολεία προσχολικής ηλικίας στην Δυτική Αττική, εκπαιδεύοντας σχετικώς παιδιά και τις εκεί νηπιαγωγούς.
Είναι συγγραφεύς 5 βιβλίων:
• “Η παιδαγωγική του Εγκεφάλου ή η Παιδαγωγική της Χαράς”
• “Αριστοτελικά Παιχνίδια στην Φύση”
• “Για την Φύση και τους Έλληνες με Οδηγό τον Όμηρο”
• “Η ενέργεια του Εγκεφάλου”
• “Τhe enterprise and the environment”
Από το 2020 ίδρυσε μαζί με άλλα στελέχη του εκπαιδευτικού και περιβαλλοντικού χώρου τον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΝΗΠΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ (ΠΑΣΑΠΑΝ) στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου είναι Πρόεδρος, με σκοπό την περαιτέρω διάδοση της αγάπης για την Φύση και τις Ανθρώπινες Αξίες σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς .
Ήδη ο ΠΑΣΑΠΑΝ έχει 56 τακτικά μέλη, και έχει εκπαιδεύσει συνολικώς 85 νηπιαγωγούς για τον λόγο και τρόπο . Οι 25 από αυτές, είναι οι νηπιαγωγοί που υπηρετούν στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
Η σειρά των εκπομπών «ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ» για παιδιά 5-12 ετών, έχει δομηθεί με βάση αρχές των Νευροεπιστημών του 21ου αιώνα για την δομή του υγιούς εγκεφάλου και ειδικότερα την δομή και διασύνδεση των νευρωνικών του δικτύων.
Είναι πολύ σημαντικό (για την μάθηση και την κριτική σκέψη των παιδιών), αυτά να ΕΣΤΙΑΣΟΥΝ στην ΑΚΡΟΑΣΗ της εκπομπής (με μία μόνον σταθερή εικόνα μπροστά τους, και όχι με βίντεο ή κινούμενες εικόνες) και αμέσως μετά να απαντήσουν στις ασκήσεις που συνοδεύουν την κάθε εκπομπή.