Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης


Για τροφεία, Ν.Ο.Κ. και αδέσποτα από τον Βασίλη Αρχιμανδρίτη 


 🔴Αναφορικά με τη μηνιαία οικονομική εισφορά (τροφεία) στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Βριλησσίων, 

την οποία ψήφισαν η δημοτική αρχή, η παράταξη «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» και η «Δράση Για Μια Άλλη Πόλη». 


Α. Συνημμένη η τοποθέτηση του Βασίλη Αρχιμανδρίτη.


Β. Η σχετική ανακοίνωση της ΛΑ.ΣΥ. Βριλησσίων

 https://lsvrilissia.wordpress.com/2024/04/25/%cf%83%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%b1%ce%af%ce%b1-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%b9%cf%83%cf%86/

.

.

.


Η ανακοίνωση έχεις ως εξής:


1️⃣Η φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι αναγκαία για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, που του δίνει τα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του. Ο παιδικός σταθμός αποτελεί ανάγκη για τη σύγχρονη λαϊκή οικογένεια και δικαίωμα κάθε παιδιού. Πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα επιστημονικά, σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα Γι΄ αυτό και είναι διαχρονικό το αίτημα μας για θέση στους δημοτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά και δωρεάν.


2️⃣Ως Λαϊκή Συσπείρωση, διαφωνούμε με την κατεύθυνση που επιβάλλει την λογική της επιχειρηματικής λειτουργίας του δήμου, καθώς και την ανταποδοτικότητα, που περιλαμβάνει και τα τροφεία των παιδικών σταθμών. Κατά την γνώμη μας οφείλουμε ως δήμος να διεκδικήσουμε σταθερή χρηματοδότηση από το κράτος ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα συμμετοχής όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, την κατάργηση των τροφείων για την εργατική λαϊκή οικογένεια καθώς και για την ύπαρξη σταθερού και μόνιμου προσωπικού.


Επομένως, αναφορικά με τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς, η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι, διαχρονικά, η κατάργηση όλων των τροφείων ανεξαρτήτως εισοδήματος, με εξαίρεση τις περιπτώσεις, όπου στα τροφεία είναι υπόχρεος ο εργοδότης του γονέα. 


3️⃣Για όσους αναρωτιούνται αν η θέση αυτή είναι μαξιμαλιστική, υπερβολική ή εκτός πραγματικότητας, τους απαντάμε ότι αυτή ήταν η πραγματικότητα πριν χρόνια, έως ότου το κράτος μετέφερε στους δήμους την ευθύνη και τη συντήρηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των σχολείων και των αθλητικών κέντρων, δίχως φυσικά τους αναγκαίους πόρους, μετατρέποντας τους δήμους σε manager και σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς.


Για όσους επίσης αναρωτιούνται αν είναι εφικτό να ζητάμε κατάργηση των τροφείων, ας προβληματιστεί καθένας και καθεμιά αφενός ότι αυτή τη «δωρεάν» παιδεία η λαϊκή οικογένεια την ακριβοπληρώνει πολλαπλά, αφετέρου ότι, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση ανακοινώνει περιχαρής θηριώδη ματωμένα υπερπλεονάσματα, ύψους 4,01 δις. ευρώ, δεν βρίσκει χρήματα για βασικές λαϊκές ανάγκες όπως, η φροντίδα των παιδιών μας.


❗Και ναι, η πλειοψηφία των εργαζομένων πασχίζει και αγωνία για τα 20,30,40 ευρώ γιατί σε συνθήκες συντριπτικής ακρίβειας δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ, πόσο μάλλον για κάτι που αποτελεί όχι ατομική ευθύνη, αλλά κρατική υποχρέωση.


Εν προκειμένω, αποτυπώνεται περίτρανα το σύνθημα της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλη την Ελλάδα:


με τις ανάγκες των πολλών και όχι με τα κέρδη των λίγων.


4️⃣Καταλογίζουμε διαχρονικά σοβαρές πολιτικές ευθύνες στις δημοτικές αρχές του Δήμου Βριλησσίων, οι οποίες στήριξαν ή δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα, την αποδιάρθρωση της όποιας «δημόσιας» προσχολικής αγωγής, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και την επιβολή τροφείων, την έλλειψη υποδομών και αναγκαίου προσωπικού.

.

.

▪️Επαναλαμβάνουμε την αντίθεση μας και τονίζουμε την αναγκαία οργάνωση των αγώνων ενάντια στην πολιτική της επιβολής τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς και πληρωμής για άλλες κοινωνικές υπηρεσίες (ανταποδοτικότητα), των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση. Σε αυτή την θέση οι κάτοικοι της πόλης, οι Σύλλογοι Γονέων, ή Ένωση Γονέων και οι σύλλογοι της πόλης μας πρέπει να πρωτοστατήσουν.


▪️Στο πλαίσιο αυτό, οι δημοτικοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, δηλώνουμε ξανά ότι πρέπει να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά, μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο, θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν, χωρίς την αγωνία για το πότε και εάν θα πάρουν το voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, για παιδικούς σταθμούς τόσους ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.


▪️Καταγγέλλουμε την πολιτική των κυβερνήσεων οι οποίες εφαρμόζοντας την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλουν «φτηνή» και «ευέλικτη» προσχολική αγωγή, προσαρμοσμένη στις εργασιακές σχέσεις λάστιχο των εργαζόμενων γονιών, για τη μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρήσεων της ιδιωτικής παιδείας. Γι’ αυτό το λόγο υπονομεύουν το δικαίωμα των παιδιών μας στη δημόσια δωρεάν σύγχρονη προσχολική αγωγή.

Οι ανάγκες μας, πόσο μάλλον των παιδιών μας, δεν μπορούν να μπαίνουν στο ζύγι και στη λογική του κόστους – οφέλους και του κέρδους.


✅Διεκδικούμε :


• για όλα τα παιδιά αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη και σύγχρονη προσχολική αγωγή και φροντίδα

• Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν με τα απαραίτητα βρεφικά τμήματα. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί, βρεφικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα να καλύπτουν τις ανάγκες ΟΛΩΝ των παιδιών, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης .

• Ουσιαστική στήριξη των σχολείων. Για να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής.

• Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού και επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).

• Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.

• Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.

• Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.

• Γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.


🔴Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και οικοδομικών εργασιών στον Δήμο Βριλησσίων από την ΥΔΟΜ Αγίας Παρασκευής σε όσες περιπτώσεις γίνεται χρήση των

άρθρων 10 παρ. 1, 15 παρ. 8, 19 παρ. 2 περ. α’ και 25 παρ. 1 του Ν.4067/2012 (Ν.Ο.Κ.) έως την έκδοση απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της αντισυνταγματικότητας ή μη των εν λόγω διατάξεων


ή πιο απλά:


Να μην επιτρέψουμε να γίνουν τα Βριλήσσια Ντουμπάι.


👉Συνημμένη η τοποθέτηση του Βασίλη Αρχιμανδρίτη.

.

.

Το ζήτημα το έθεσε η ΛΑ.ΣΥ. Βριλησσίων στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο - Λογοδοσία:

👉https://www.facebook.com/photo/?fbid=394485993478335&set=pcb.394486113478323


ενώ εκφράσαμε συγκεκριμένα και αναλυτικά τις θέσεις και τις προτάσεις μας.


👉https://fb.watch/rFPXIPcoP6/

.

.

▪️Στο χθεσινό Δ.Σ. του Δήμου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑ.ΣΥ., αφού επαναλάβαμε την σταθερή αντίθεσή μας στο πάρτυ ανοικοδόμησης που στήνουν οι εργολάβοι στα Βριλήσσια, αναδείξαμε την ουσία του νόμου, το πλαίσιο στο οποίο εδράζεται ο Νέος (τόσο νέος που ψηφίστηκε το 2012 και έχει τροποποιηθεί 16 φορές!) Οικοδομικός Κανονισμός.


Αυτό το πλαίσιο και τις πολιτικές ευθύνες είναι που αποφεύγει να αναδείξει και η δημοτική αρχή της πόλης μας.

.

.

.

▪️Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει θεατές μιας αντιπαράθεσης μεταξύ ορισμένων Δημοτικών Αρχών και του ΤΕΕ για την συνδυαστική χρήση διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για την αύξηση της κάλυψης και τις δόμησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νέος οικοδομικός Κανονισμός μόνο νέος δεν είναι αφού είναι σε εφαρμογή από τον Απρίλιο του 2012.


▪️Από τότε καμία κυβέρνηση δεν μπήκε στην διαδικασία να τον καταργήσει αντιθέτως κάθε κυβέρνηση έβαλε το λιθαράκι κάνοντας αυτό το νομοθέτημα ακόμα πιο αντιδραστικό. Ενώ ήρθε να προστεθεί σε αυτό και οι οδηγίες της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη που δίνουν ακόμα μεγαλύτερα bonus στην δόμηση των οικοπέδων περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τους ελεύθερους χώρους.


▪️Όλες αυτές οι αντιδραστικές τροποποιήσεις του αντιλαϊκού αυτού νόμου έχουν στηριχτεί κατά καιρούς από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με αποτελέσματα από την μία να χτίζονται τεράστιες πολυκατοικίες, να περιορίζονται οι ελεύθεροι χώροι, να μην προστατεύονται οι περιοχές Φυσικού Κάλους, όπως είναι και η περιοχής της Ρεματιάς Χαλανδρίου, και μην ελέγχεται ουσιαστικά από κανένα κρατικό μηχανισμό η ασφάλεια και η νομιμότητα των κατασκευών.


Ενώ από την άλλη ο λαός πληρώνει τα βάρη της ενεργειακής κρίσης, βλέπει τις τιμές των ενοικίων να ανεβαίνουν στα ύψη, και τις τιμές για αγορά ακινήτου απλησίαστες. 


▪️Το παράδειγμα της Ρεματιάς Χαλανδρίου, αλλά και της πόλης μας είναι χαρακτηριστικό αφού, με την ουσιαστική απουσία των ελέγχων του κρατικού μηχανισμού, έχει αυξηθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα στην περιοχή με γνωστές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον και στην ζωή του λαού.


▪️Είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνήσεις δεν νομοθέτησαν με στόχο την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, αντιθέτως νομοθετούν με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κατασκευαστικού κεφαλαίου. Ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από δημοτικές αρχές που λογοδοτούν σε αυτές τις κυβερνήσεις, που συμβάλουν ουσιαστικά στο να εφαρμόσουν την αντιδραστική πολιτική.


▪️Αλλά ούτε και από το ΣτΕ το οποίο έχει δώσει είδη άδεια για την κατασκευή του εκτρώματος στο Ελληνικό που οδηγεί στην καταπάτηση της παράκτια ζώνης με στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου.


✊Καλούμε το λαό να παλέψει για να καταργηθεί αυτός ο νόμος στο σύνολο του.

Να βάλει στο επίκεντρο της δικές του ανάγκες απέναντι σε αυτούς που θεωρούν την προστασία της ζωή του, την προστασία του περιβάλλοντος και τους ελεύθερους χώρους κόστος και εμπόδιο για την ανάπτυξη. Χωρίς αυταπάτες για τα αστικά επιτελεία έχουμε ξεκάθαρο ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, μόνο ο λαός με τον αγώνα του μπορεί να προστατέψει την λαϊκή περιουσία.


🔴Σχετικά με την απόφαση που ελήφθη στο Δ.Σ. της 24ης 04/2024 με θέμα "Έγκριση επιχειρησιακού προγράμματος Δήμου Βριλησσίων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης της δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων συντροφιάς – πλαίσιο δράσεων & ενεργειών".


👉Συνημμένη η τοποθέτηση του Βασίλη Αρχιμανδρίτη.

.

🔴Οι θέσεις της ΛΑ.ΣΥ.σχετικά με το ζήτημα των αδέσποτων:


▪️Οι υποδομές στα Βριλήσσια είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτες, αλλά ακόμα και σε επίπεδο Αττικής, έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι οι υπάρχουσες υποδομές και η σημερινή υποχρηματοδότηση δεν επαρκούν. Απαιτείται, και σε αυτήν την περίπτωση, όπως πολλές φορές έχει επισημάνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλιώς το φίδι από την τρύπα θα βγάλουν για ακόμα μια φορά ο λαός από το υστέρημά του και το περίσσευμά αγάπης του. Το οποίο όμως, δυστυχώς, δεν είναι αρκετό.


▪️Η διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων θα πρέπει να γίνει αποκλειστική ευθύνη του κράτους μέσω κρατικών δομών, με ενιαίο τρόπο πανελλαδικά και με εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών, για τη διαμόρφωση χώρων, τη στέγαση και λειτουργία καταφυγίων προσωρινής διαμονής αδέσποτων ζώων, με το αντίστοιχο κτηνιατρείο με υποδομές κλινικής για αδέσποτα (εξεταστήριο, χειρουργείο, νοσηλευτήριο, μικροβιολογικό εργαστήριο, μόνιμους κτηνιάτρους, μόνιμους νοσηλευτές, ζωοκόμους εκπαιδευμένους, εκπαιδευτές, αυτοκίνητα περισυλλογής κ.α.) σε επίπεδο δήμου ή ομάδας όμορων δήμων.


❗Τα αδέσποτα δεν έχουν σύνορα και τόπο κατοικίας, με αποτέλεσμα ακόμα και όταν ένας δήμος έχει δομημένο πρόγραμμα, αυτό να καταρρέει. Άρα χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός.


▪️Πρόκειται για απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να διεξάγονται αποτελεσματικά οι διαδικασίες της περισυλλογής, του ιατρικού ελέγχου και περίθαλψης – στείρωσης, της καταγραφής – σήμανσης, της απελευθέρωσης (εφόσον αυτή είναι εφικτή, με επιστημονικά κριτήρια και με μέτρα για την αποφυγή σχηματισμού αγελών) στο σημείο περισυλλογής και του μετέπειτα ελέγχου των αδέσποτων, χωρίς την παρεμβολή ιδιωτών, μεσαζόντων και διαφόρων ΜΚΟ. Να σταματήσει η συνήθης πρακτική τα όποια κονδύλια να δίνονται δεξιά και αριστερά, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, με μόνους κερδισμένους διάφορους επιχειρηματίες και ΜΚΟ.


▪️Να ενισχυθούν οι υιοθεσίες αποκλειστικά από φυσικά πρόσωπα και όχι από νομικά, με λήψη μέτρων όπως δωρεάν (με κάλυψη δηλαδή από το κράτος) στείρωσης και κτηνιατρικής περίθαλψης για ένα χρονικό διάστημα.


▪️Να επιτραπεί στα φιλοζωικά σωματεία να ασκούν τον εθελοντικό τους ρόλο, συνεπικουρώντας το έργο των κρατικών δομών και συμβάλλοντας στη διαδικασία των υιοθεσιών αδέσποτων, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται υπό τον κρατικό έλεγχο, με διαμόρφωση και λειτουργία κατάλληλης πλατφόρμας για το σύνολο των υιοθεσιών.


▪️Να γίνουν προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης με σκοπό την προαγωγή του σεβασμού προς τα ζώα και το περιβάλλον από τους κρατικούς φορείς (σχολεία Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστήμια, δήμους κ.λπ.).


▪️Για την «Λαϊκή Συσπείρωση» η διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων πηγάζει από το γεγονός ότι πρέπει να προστατεύεται η ασφάλεια και η υγεία των ανθρώπων, καθώς και η ασφάλεια και η αξιοπρεπής διαβίωση των ζώων.


▪️Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που υπερψήφισε την τροπολογία για την υπεράσπιση της προστασίας των ζώων.