Συγκρότηση Τοπικού Συμβουλίου


Πρόληψης Παραβατικότητας στον Δήμο Βριλησσίων - Η εισήγηση στο Δ.Σ.


Δημοσιεύουμε την εισήγηση της διοίκησης προς το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο με το παραπάνω θέμα:

"Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 84, του ν.3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα ∆ήμων και Κοινοτήτων» και του άρθρου 16, του ν 2713/1999 όπως έχει τροποποιηθεί και αντικατασταθεί με το άρθρο 13, του ν. 3387/2005 και ισχύει στους Δήμους άνω των 3.000 κατοίκων προβλέπεται η συγκρότηση Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας προκειμένου σε συνεργασία με την Αστυνομία, τους φορείς της πόλης, την ∆ημοτική Αρχή, αλλά και το Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας, να προβαίνει σε δράσεις πρόληψης, ελέγχου και μείωσης της εγκληματικότητας.


Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας αποτελούν συμβουλευτικά γνωμοδοτικά όργανα για την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής και αποκεντρωμένης αντιπαραβατικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και την κινητοποίηση των δημοτικών αρχών.

Το ανωτέρω Συμβούλιο αποτελείται από επιστήμονες και λειτουργούς που διαμένουν στην περιφέρεια του Δήμου και διαθέτουν ειδικές γνώσεις στον τομέα της εγκληματικότητας, όπως δικαστικούς λειτουργούς, εγκληματολόγους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ιατρούς, καθώς και εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων και κοινωνικών φορέων. 

Τα μέλη του Συμβουλίου δεν επιτρέπεται να είναι λιγότερα των πέντε (5) ή περισσότερα των έντεκα (11), ορίζονται για τρία (3) χρόνια και η θέση τους είναι τιμητική και άμισθη.

Έργο των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας είναι η καταγραφή και η μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων στην περιφέρεια του Δήμου ή της Κοινότητας που λειτουργούν, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, καθώς και ο συντονισμός και η εφαρμογή πρωτοβουλιών από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής κατάλληλων να προλάβουν ή να περιορίσουν ορισμένες μορφές της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και της εν γένει παραβατικής συμπεριφοράς, με στόχο την εμπέδωση της ασφάλειας των κατοίκων και δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης.

Βασική αποστολή τους λοιπόν είναι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας σε τοπικό επίπεδο με την ενίσχυση των δεσμών της γειτονιάς και η μείωση του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών με απώτερο σκοπό την προστασία της τοπικής κοινωνίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής τους. 

Ο ν. 4249/2014 «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 73/24-3-2014) επέφερε αλλαγές στο θέμα της οργανωτικής διάρθρωσης και λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση είχε ως σκοπό τη σύνδεση της Ελληνικής Αστυνομίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως αυτή περιγράφεται στις διατάξεις του άρθρου 12 του ανωτέρω νόμου, σύμφωνα με το οποίο ένας από τους βασικούς άξονες της προτεινόμενης αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είναι και η ανάπτυξη της συνεργασίας και της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής αστυνομίας και των Τοπικών Συμβουλίών Πρόληψης Παραβατικότητας.

Σύμφωνα με το π.δ. 10/21 (ΦΕΚ 19 Α/10-2-2021): Οργάνωση και λειτουργία της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συστάθηκε σε αυτό αυτοτελή Υπηρεσία, υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αποστολή το σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη διαφόρων μορφών και εκφάνσεων βίας. Οι βασικές εκφάνσεις της αποστολής της είναι ο προγραμματισμός σχετικών δράσεων, ο συντονισμός, η παροχή κατευθύνσεων και η συνεργασία, υποστήριξη και παρακολούθηση των φορέων και των Σωμάτων που υπάγονται στο Υπουργείο, καθώς και των λοιπών συναρμόδιων φορέων και οργανισμών για την υλοποίησή τους, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή διακλαδικότητα και διαλειτουργικότητά τους.

Στην παρ. 2, του άρθρου 11 του ανωτέρω αναφέρονται τα εξής: 

2. Σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, η Εθνική Στρατηγική Πρόληψης της Βίας και οι επιμέρους δράσεις, που σχεδιάζονται από τη Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας, υλοποιούνται, κατά περίπτωση, είτε αυτοτελώς από τη Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας, είτε σε συνεργασία με τις οικείες αστυνομικές, δημοτικές και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, τις Επιτροπές Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας (Ε.Π.Σ.Α.) και τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.). Στην περίπτωση αυτή, οι δράσεις από μέρους των ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ. και Ε.Π.Σ.Α. υλοποιούνται υπό τις επιστημονικές οδηγίες και κατευθύνσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, το οποίο, εφεξής, λειτουργεί υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας.

 

Τα ανωτέρω συμβούλια συγκροτούνται και λειτουργούν με απόφαση του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2713/1999 (ΦΕΚ 89 Α΄), όπως ισχύει, σε Δήμους και Κοινότητες με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων. Αποτελούνται από πέντε (5) έως έντεκα (11) μέλη, τα οποία είναι επιστήμονες και λειτουργοί που διαθέτουν ειδικές γνώσεις και εμπειρία στον τομέα της παραβατικότητας, όπως δικαστικοί λειτουργοί, εγκληματολόγοι, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και αστυνομικοί.


Δύναται να αποτελούνται από τον ∆ήμαρχο ή τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ή Εντεταλμένο Σύμβουλο, έναν (1) δημοτικό σύμβουλο, έναν (1) εκπρόσωπο της Αστυνομίας, δύο (2) εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών που έχουν ασχοληθεί ενεργά με τα θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της έναν (1) νομικό, έναν (1) κοινωνιολόγο, έναν (1) ψυχολόγο, έναν (1) εκπρόσωπο της Ένωσης Γονέων ∆ήμου και έναν (1) εκπρόσωπο των μαθητικών κοινοτήτων σχολείων ∆ήμου.


Έργο των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας είναι η καταγραφή και η μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων στην περιφέρεια του Δήμου ή της Κοινότητας που λειτουργούν, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, καθώς και ο συντονισμός και η εφαρμογή πρωτοβουλιών από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής κατάλληλων να προλάβουν ή να περιορίσουν ορισμένες μορφές της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και της εν γένει παραβατικής συμπεριφοράς, με στόχο την εμπέδωση της ασφάλειας των κατοίκων και δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης.


Το ∆ημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει και να εγκρίνει τη συγκρότηση 11μελούς Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟΣΠΠΑ) στον ∆ήμο

και να προτείνει τα μέλη του. 


Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου θα συγκαλεί σε σύσκεψη. Η δράση του Συμβουλίου δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ∆ήμου και οι εκδηλώσεις που θα προγραμματίζει θα γίνονται σε συνεργασία με τους άλλους φορείς της πόλης. Θα συνεδριάζει τακτικά μια φορά το τρίμηνο και έκτακτα όταν το ζητήσει ο Πρόεδρος ή τουλάχιστον το 1/3 των μελών του, ενώ οι αποφάσεις του θα εγκρίνονται από το ∆ημοτικό Συμβούλιο.


Το ΤΟΣΠΠΑ προτείνουμε να αποτελείται από: 


1) Τον Δημοτικό Σύμβουλο, Αντιδήμαρχο Πολιτικής προστασίας και Ασφάλειας Πόλης κ. Ιωάννη Μπήτα, ως Πρόεδρο της Επιτροπής

2) Τον Δικαστή, Πρόεδρο Πρωτοδικών Πειραιά, κ. Κατσαλούλη Ευθύμιο

3) Έναν εκπρόσωπο της Αστυνομίας (Α.Τ Βριλησσίων) , κ Κουμουδή Βασίλειο, Αστυνομικό Υπ/ντη, Διοικητή Α.Τ Βριλησσίων 

4) Έναν εκπρόσωπο της Αστυνομίας (Τ.Α Βριλησσίων) , κα Αρνοκούρου Σταματίνα, Αστυνομικός (Υπαστυνόμος Β’, Τ.Α Βριλησσίων-Υπεύθυνη Β.Τ Αθηνών για την παραβατικότητα ανηλίκων)

5) Τον κ. Τσόπελα Χρήστο, εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών, Ψυχίατρο

6) Την κα Θεού Αικατερίνη, εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών, Ψυχολόγο

7)Τον κ. Παπαγεωργίου Γεώργιο, εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών, Ψυχολόγο 

8) Την κα Παναγίδη Αδαμαντία, εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών, Ψυχολόγο

9) Την κα Σκούρα Αγγελική, εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών, ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών

10) Την κα Προκοπίου Αναστασία, εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών, ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών

11) Τον κ. Γκιουρτζιδη Δημήτριο, Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Δήμου Βριλησσίων





Έργο του εν λόγω Συμβουλίου θα είναι :

Η καταγραφή και μελέτη τοπικών παραβατικών συμπεριφορών.

Η κατάρτιση προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης της παραβατικότητας.

Ο συντονισμός προληπτικών πρωτοβουλιών των κοινωνικών φορέων της πόλης για την πρόληψη και τον περιορισμό ορισμένων μορφών παραβατικότητας.

Απώτερος σκοπός του εν λόγω Συμβουλίου είναι η εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας στη διαβίωση των κατοίκων και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης

Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας εστιάζει τη δράση του στην πρόληψη του εγκλήματος και της παραβατικότητας. 

Έχει προληπτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα, που επικεντρώνεται στη μείωση του αισθήματος φόβου των πολιτών αλλά και στη μείωση των ευκαιριών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία και παραβάτη. 

Η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών των δημοτών αποτελεί άμεση προτεραιότητα του Συμβουλίου.

Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας αναλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες για τη διεξαγωγή, ανάπτυξη και προβολή του έργου του:



Καθιέρωση ημερίδων με αφορμή τις ∆ιεθνείς Ημέρες σχετικές με την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα.

Ανταλλαγή ενημερωτικών εγγράφων για θέματα τεχνογνωσίας μεταξύ των ΤΟΣΠΠΑ.

∆ημιουργία ενός ενημερωτικού φυλλαδίου ή/και βίντεο για παιδιά κατά της παραβατικότητας, με συμβουλές για την προφύλαξή τους από τους καθημερινούς κινδύνους εντός και εκτός σχολικού χώρου.

Προβολή μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων και γνωστοποίηση της ύπαρξής του Συμβουλίου στο ευρύ κοινό των δημοτών.

Ενθάρρυνση δημοτών να συμμετέχουν στα προγράμματα και στις δράσεις του ΤΟΣΠΠΑ.

Καθιέρωση επισκέψεων των μελών σε σχολεία, κέντρα ηλικιωμένων, τοπικούς συλλόγους κλπ., όπου τα μέλη ενημερώνουν και ενημερώνονται για τυχόν παραβατικές συμπεριφορές, αναπαράγουν βίντεο με θεματικές, που αναφέρονται ξεχωριστά στην κάθε ομάδα στόχου, αναφέροντας και τα ανάλογα προστατευτικά μέτρα. 

Ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός και καθοδηγητικός, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αφύπνιση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις ∆ημοτικές και Αστυνομικές αρχές.

Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς θα δύναται να πραγματοποιεί θεατρικές, μουσικές εκδηλώσεις κ.α. με αφορμή θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την παραβατικότητα, όπως οι προαναφερθείσες παγκόσμιες ημέρες, καλώντας να συμμετάσχουν άτομα όλων των ηλικιών.

Σύσταση και συντονισμός δικτύου εθελοντών 


Χρέη  γραμματέα της Επιτροπής θα εκτελεί υπάλληλος του Δήμου με τον  αναπληρωτή του που θα ορισθεί με απόφαση Δημάρχου.

                                                                                        

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και  Ασφάλειας Πόλης Ι.ΜΠΗΤΑΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο