Το Κονσέρτο


Πέμπτη 27 Ιουνίου 9:00μμ, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων  (25ης Μαρτίου &Μακεδονίας) από το Cine Δράση


Το Κονσέρτο/ Le concert

Γαλλία, Βέλγιο, Ρουμανία, Ιταλία, Ρωσία, Κωμωδία, 2009. Διάρκεια: 119΄. Σκηνοθεσία: Radu Mihaileanu. Σενάριο: Radu Mihaileanu,Alain-Michel Blanc, Matthew Robbins. Πρωταγωνιστούν: Aleksey Guskov, Mélanie Laurent, Dmitriy Nazarov, François Berléand, Miou-Miou, Lionel Abelansk .

Το Cine Δράση ξεκινάει τις θερινές του προβολές την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 9:00 σε καινούριο χώρο, στο προαύλιο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων με την κωμωδία «Το Κονσέρτο» του Γαλλορουμάνου σκηνοθέτη Radu  Mahaileanu. Μια ταινία αυθεντική, ασυνήθιστη που αφήνει στον θεατή με την αμυδρή αίσθηση άσεμνης, σχεδόν ντροπιαστικής απόλαυσης καθώς νοιώθει ευχαρίστηση παρακολουθώντας  τα ήρωες να δρουν όχι και τόσο νόμιμα, αντίθετα διαπράττουν απάτες, συμπεριλαμβανομένης της  πλαστοπροσωπίας.  Μια ταινία τρελή με αυτόν τον αναμφισβήτητα ανατολικοευρωπαϊκό τρόπο λίγο αστείο, λίγο σοβαρό, λίγο νοσταλγικό που καθιερώθηκε από τον Εμίρ Κουστουρίτσα και άλλους Βαλκάνιους σκηνοθέτες.

Μην ψάχνετε λογική στην υπόθεση. Μοιάζει λίγο με παραμύθι. Πριν από τριάντα χρόνια, στη διάρκεια της κομμουνιστικής εποχής, ο Αντρέι Σιμόνιοβιτς Φιλίποφ, ο διάσημος μαέστρος της ορχήστρας Μπαλσόι, απολύθηκε επειδή προσέλαβε Εβραίους μουσικούς. Τώρα, είναι απλός θυρωρός με κύρια αρμοδιότητα την καθαριότητα του διάσημου θεάτρου. Κάποια στιγμή  τυχαία πέφτει  στην αντίληψη του   ότι το παρισινό θέατρο Châtelet προσκαλεί την ορχήστρα στην οποία ανήκε κάποτε για ένα κονσέρτο.  Αισθάνεται ότι ήρθε η ώρα να πάρει την εκδίκηση του και αποφασίζει να κλέψει την πρόσκληση, να φτιάξει  δική του ορχήστρα συγκεντρώνοντας τους παλιούς Εβραίους και Τσιγγάνους μουσικούς του  και να εμφανιστεί με αυτούς στο Παρίσι στη θέση της σημερινής επίσημης ορχήστρας των Μπαλσόι. Αλλά φυσικά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως πριν από 30 χρόνια και ο καθένας από αυτούς  έχει τη δική του προσωπική ατζέντα που και να θέλει δεν είναι εύκολο να αποφασίσει να πάει στην Πόλη του Φωτός πολύ  περισσότερο που κάποιοι πρέπει να διασχίσουν τα σύνορα με πλαστά διαπιστευτήρια. Επιπλέον χρειάζονται απελπισμένα, γιατί άραγε(;) την Αν Μαρί Ζακέ, μια νεαρή βιρτουόζο  στο βιολί για να τους πλαισιώσει. Αν όλοι ξεπεράσουν τις δυσκολίες, αυτή η πολύ ιδιαίτερη συναυλία τους θα είναι ένας θρίαμβος.

Ο Mihaileanu, είναι γιος Ρουμάνου κομμουνιστή που έπρεπε να αλλάξει το όνομά του για να γλιτώσει από τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης. Έχει ασχοληθεί με εβραϊκά θέματα και σε άλλες ταινίες του. Η βραβευμένη  «Va, vis et deviens» (2005), αφορά τη δύσκολη ένταξη στην ισραηλινή κοινωνία των Εβραίων της Αιθιοπίας. Έχει βασίσει «Το Κονσέρτο του»  σε ιστορικά περιστατικά,  ιδιαίτερα στον αντισημιτισμό  που υπήρξε στην ΕΣΣΔ την εποχή του Λεονίντ Μπράζνιεφ.  Οι κωμωδίες μας  κάνουν να γελάμε και οι τραγικοκωμωδίες επίσης, αλλά πώς να περιγράψεις αυτή την  ταινία του Mihaileanu; Οι μοσχοβίτικες  σκηνές του, με ξεκαρδιστικές αποτυπώσεις περιγράφουν όλα τα κλισέ που περιμένουμε από τη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Τραμπούκοι μαφιόζοι αρχηγοί που εξαγοράζουν με χρήμα τους καλλιτέχνες,   ηλικιωμένοι κομμουνιστές που λαχταρούν τις παλιές καλές σοβιετικές μέρες. Άντρες και γυναίκες που όλο κάτι καινούριο σκαρφίζονται για να μαζέψουν ένα ρούβλι παραπάνω σε αυτό το ωμά καπιταλιστικό παρόν.

Η φρενήρης δράση δεν σταματά ποτέ, όπως σε ταινία του Κουστουρίτσα, ακόμα και όταν ο θίασος ξεχύνεται  σε ένα ναρκωμένο και  ανυποψίαστο Παρίσι. Θα  γελάσετε μέχρι να κλάψετε. Αλλά τα δάκρυα που θα χύσετε κατά τη διάρκεια της κορυφαίας συναυλίας –καθώς μια ψεύτικη ορχήστρα προσπαθεί να αναδημιουργήσει μια μουσική στιγμή της εποχής του Μπρέζνιεφ που διακόπηκε βίαια- θα είναι δάκρυα χαράς. Το φιλμ κέρδισε το Cesar Καλύτερης Μουσικής και Καλύτερου Ήχου και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος το γιατί. Με εξαιρετικό καστ, σκηνικά, ήχους και φυσικά τη μουσική, ειδικά ένα συγκλονιστικό κονσέρτο του Τσαϊκόφσκι που παίζεται με δεξιοτεχνία «Το Κονσέρτο» γίνεται η ταινία που πετυχαίνει  η κλασική μουσική αφενός να  διατηρεί το χαρακτήρα της και αφετέρου   να ευχαριστεί το ευρύτερο το κοινό.  

Εδώ https://www.youtube.com/watch?v=3aait4aOxP0 το trailer