Ανακοίνωση της ΛΑ.ΣΥ. για το κλείσιμο σχολείων λόγω καύσωνα


Και την αναγκαία λήψη μέτρων προστασίας της υγείας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

▪️Η απάντηση της Διοίκησης στο εύλογο αίτημα, όχι απλώς της ΛΑ.ΣΥ. αλλά όλων ημών, για να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον καύσωνα στα σχολεία, αλλά και στους χώρους δουλειάς, δόθηκε με τον πιο έντονο τρόπο σήμερα: "πονάει κεφάλι , κόβουμε κεφάλι".

Στο Δήμο Βριλησσίων, αλλά και σε άλλους, αύριο Τετάρτη και Πέμπτη 12 και 13/06/2024 αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων.

❗Μα πόσο περίεργο!! Το Καλοκαίρι στην Ελλάδα έχει ζέστη!

❗ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα σχολεία δεν κλείνουν λόγω καύσωνα!

Τα σχολεία κλείνουν λόγω ενός κράτους και ενός Δήμου επιλεκτικά ανίκανου να φροντίζει τις λαϊκές ανάγκες, αλλά επιτελικά ικανού να δίνει χρήμα για να αυγαταίνουν τα κέρδη των λίγων. Είναι απολύτως ενδεικτικό των προτεραιοτήτων ότι το 2024 οι μαθητικές σχολικές τάξεις δεν διαθέτουν καν κλιματιστικά.

▪️Και η απάντηση φυσικά σε αυτή την έλλειψη δεν μπορεί να είναι να καλύπτουν ΚΑΙ αυτή την τρύπα οι γονείς από το υστέρημά τους, οι Σύλλογοι Γονέων με την αγορά κλιματιστικών ή να παρακαλάμε «ευαγείς» εργοδότες να βοηθήσουν (με τις ανάλογες φοροαπαλλαγές τους…). Γιατί οι τρύπες δεν καλύπτονται, όσο τα προβλήματα αυξάνονται.

❓Και οι γονείς τί θα κάνουν; Όσοι δεν έχουμε βοήθεια; Θα τα πάρουμε στη δουλειά ή θα τα στείλουμε στην φάμπρικα;
Θα πάρουμε και άλλη μέρα άδεια;
Θα βγάλει σχετική απόφαση το Υπουργείο;

✅Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και την Εκπαιδευτική κοινότητα να διεκδικήσουν έκτακτη χρηματοδότηση για την προμήθεια ανεμιστήρων -όπου δεν υπάρχει κλιματισμός- και την παροχή δροσερών νερών στους μαθητές.

✅Για άλλη μια φορά βγαίνει στην επιφάνεια η ανάγκη να εκπονηθεί πρόγραμμα για την κατασκευή σύγχρονων σχολικών κτιρίων και την εκ βάθρων συντήρηση και τον εξοπλισμό των υπαρχόντων.

▪️Οι απαντήσεις: «δεν έχουμε λεφτά», «τα χρήματα που λαμβάνουμε από το κράτος είναι ελάχιστα» επιστρέφονται ως απαράδεκτες όταν επιχειρηματικοί όμιλοι, εφοπλιστικό κεφάλαιο κλπ τρώνε με χρυσά κουτάλια.
.
.
.
🔴Ατομική ευθύνη και Άγιος ο Θεός.

Στο δελτίο τύπου του Δήμου Βριλησσίων, ο οποίος αναπαράγει το τρισέλιδο δελτίο Τύπου του Υπουργείου, είναι εμφανές ότι τοπική και κεντρική διοίκηση δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, των ευπαθών ομάδων.

Αντίθετα, μετακυλίεται και πάλι στις πλάτες μας, που θα πρέπει με τα τιμολόγια-φωτιά του ρεύματος να παραμένουμε «σε χώρους που κλιματίζονται» (ο Δήμος ανοίγει συγκεκριμένες αίθουσες με κλιματισμό), να ντυνόμαστε ελαφρά και να φοράμε καπέλο. Δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο ελέγχου των εργοδοτών και προστασίας των εργαζομένων, ειδικά εκείνων που είναι εκτεθειμένοι σε καιρικές συνθήκες, αλλά συστήνει να... «αποφεύγουν» βαριά σωματική εργασία και τα πολύωρα ταξίδια με μέσα συγκοινωνίας που δεν διαθέτουν κλιματισμό!

❌Αλλά αυτοί είστε.

Από την πλευρά μας θα πιέζουμε και θα διεκδικούμε εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου την ικανοποίηση του συνόλου των αναγκών μας.

✅Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει τις διεκδικήσεις των σωματείων και απαιτεί να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στα εξής:

Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
Ειδικά διαμορφωμένοι κλιματιζόμενοι χώροι για τα διαλείμματα.
Χορήγηση δροσερού νερού σε όλη τη διάρκεια της βάρδιας.
Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών.
Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους.
Καμία διανομή με μηχανάκι όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Πλήρη αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες). Πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.
Πλήρη αποζημίωση σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (μισθωτοί, freelancers κλπ).

✊Τον τελευταίο λόγο όμως θα τον έχει ο λαός μας.

Για τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων"