Η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων ενημερώνει


Τους δημότες για το τέλος ταφής που χρυσοπληρώνουμε
 


Εισφορά υπέρ Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (τέλος ταφής): ποσό 662.281,43€ το έτος 2024.

Αλήθεια, σας ενημέρωσε ποτέ η εκάστοτε διοίκηση τι είναι αυτό το τέλος ταφής που χρυσοπληρώνουμε;

Στις, 20/06/2024, το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων ψήφισε κατά πλειοψηφία την 5η αναμόρφωσης προϋπολογισμού έτους 2024. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η καταβολή ποσού 662.281,43€ για το έτος 2024, υπέρ Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Αυτό είναι το λιγότερο ή περισσότερο γνωστό τέλος ταφής.

Η καταβολή αυτού το τέλους, είναι άλλο ένα από τα αμέτρητα παραδείγματα της ζώσας πραγματικότητας, το οποίο αποδεικνύει ότι είναι κοροϊδία και αυταπάτη να μιλάνε ορισμένοι ακόμα για «αυτό»διοίκηση. Τοπική διοίκηση υπάρχει, μακρύ χέρι του κράτους, στο οποίο κράτος μια δημοτική αρχή λειτουργεί είτε ως μεσάζοντας των συμφερόντων και επιδιώξεών του, είτε ως μαχητική διοίκηση που διεκδικεί υπέρ των συμφερόντων του λαού της πόλης.

Τι είναι όμως αυτό το υπέρογκο ποσό που πληρώνουμε;

Δεν είναι υπέρ του περιβάλλοντος και των συμφερόντων μας;

▪️Το τέλος ταφής αποτελεί έναν φόρο που επιβάλλεται στους ΟΤΑ για τους τόνους των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή χωρίς να έχει προηγηθεί επεξεργασία τους  (π.χ. ανακύκλωση). Θεσπίστηκε από το 2012 με τον νόμο 4042/2012 ως ένα «αντικίνητρο ταφής», προκειμένου οι ΟΤΑ να ενισχύσουν τα ποσοστά ανακύκλωσης. Η επιβολή του έπαιρνε συνεχώς αναβολές. Μέχρι που στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015 αντικαταστάθηκε με την «περιβαλλοντική εισφορά» (άρθρο 55 του Ν.4609/2019). Με νόμο του  τέως υπουργού Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα, προβλέφθηκε η επιβολή του από 1/1/2022, με κλιμακωτή αύξηση (20 ευρώ/τόνο, με ετήσια αύξηση 5 ή 10 ευρώ/τόνο, έως να καταλήξει στα 55 ευρώ/τόνο από 1/1/2027).

▪️Στο πλαίσιο αυτό οι δήμοι καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά, ενώ δεν έχουν εξασφαλιστεί ακόμη οι αναγκαίες υποδομές για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Για το 2022 το τέλος ταφής άρχισε από τα 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων, που καταλήγουν στο «ΧΥΤΑ» Φυλής, και «κλειδώνει» στα 55 ευρώ το 2027. Η περιβαλλοντική εισφορά διαμορφώθηκε επίσης, στα 20 ευρώ ανά τόνο για το 2022 και «κλειδώνει» στα 35 ευρώ το 2025, με τις ποσότητες των τιμολογούμενων απορριμμάτων να απομειώνονται ανάλογα με τη πρόοδο των δράσεων ανακύκλωσης. Σημειωτέον ότι ακόμα και ο τρόπος καθορισμού του τέλους ανά τόνο είναι εντελώς αυθαίρετος και δεν έχει στηριχθεί σε καμία μελέτη.

▪️Πρόκειται για μια ακόμη φοροληστεία -γιατί τέτοια είναι όπως και αν πασχίζουν να την βαπτίσουν - δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που μεθόδευσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις,  μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.

▪️Με το  με το παραπλανητικό και εξοντωτικό για τα λαϊκά στρώματα σύστημα «πληρώνω όσο πετάω», οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν, στο όνομα της «κυκλικής οικονομίας», μέσω των απογειωμένων ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, τις χρυσοφόρες «μπίζνες» των επιχειρηματικών ομίλων και τις επενδύσεις τους στη διαχείριση των απορριμμάτων, κυρίως στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), από τις οποίες θα παράγονται «εναλλακτικά καύσιμα»  (SRF/RDF) για την καρκινογόνα καύση τους σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στις τσιμεντοβιομηχανίες.

▪️Αναπόφευκτα, τους κεντρικούς σχεδιασμούς και την αποτυχία της ανακύκλωσης στην Ελλάδα  θα πληρώσουν τελικά οι δήμοι, άρα οι δημότες, αντί των εταιρειών υπόχρεων παραγωγών, αφού θα κληθούν να καταβάλλουν εντός του 2024 το ποσό των 240 εκ. ευρώ για την αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων των ετών 2022,2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2024.

▪️Το ποσό θα καταβληθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά θα γίνει αυτόματη παρακράτηση εντός του έτους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων.  Στην ουσία εξανεμίζεται η αύξηση κατά 200 εκ. ευρώ για το 2024 στους ΚΑΠ των δήμων, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 30 εκ. ευρώ θα κληθούν να το πληρώσουν οι δήμοι από τα ανταποδοτικά τους έσοδα.

Τι διεκδικεί η Λαϊκή Συσπείρωση:

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων, εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην επιβολή σε βάρος των δήμων και των δημοτών, «Τέλους Ταφής» και «Περιβαλλοντικής εισφοράς»  μέσω των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων, διεκδικώντας :

• Την κατάργηση των χαρατσιών του τέλους ταφής και της περιβαλλοντικής εισφοράς.

• Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμπράξεις και παραχωρήσεις.

• Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα τροφοδοτούνται από πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου, στην προοπτική κατάργησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.

• Θέση μας είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα.  Με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλόλητας και επιλογής, με προώθηση μιας ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, με αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα.