Καθορισμός αντιτίμου σε παραχωρούμενους χώρους πολιτισμού


Του Δήμου Βριλησσίων ή αλλιώς «Πληρώστε»!


ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ


🔴ΘΕΜΑ: Καθορισμός αντιτίμου σε παραχωρούμενους χώρους πολιτισμού Δήμου Βριλησσίων ή αλλιώς «Πληρώστε»!



➡️Στις 03/06/2024, η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βριλησσίων, αποφάσισε ομόφωνα (από κοινού η δημοτική αρχή και οι εκλεγμένοι των παρατάξεων «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» και «Βριλήσσια Πορεία Ευθύνης») σχετικά με τον «Καθορισμό αντιτίμου σε παραχωρούμενους χώρους πολιτισμού Δήμου Βριλησσίων». Το θέμα αυτό θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων στις 19/06/2024.


➡️Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι πολιτισμού ιδιοκτησίας του Δήμου Βριλησσίων είναι: α. το Πνευματικό Κέντρο, «Αίθουσα Μουσών» επί της οδού Κισσάβου 11, β. το Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» επί της οδού Π.Μπακογιάννη & Πλαταιών, γ. η αίθουσα «Νίκος Εγγονόπουλος» στο Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» επί της οδού Π. Μπακογιάννη & Πλαταιών, δ. το Στέκι Νεολαίας στον 2ο όροφο του κτιρίου στη συμβολή των οδών Ολύμπου και Φλωρίνης, στ. η Δημοτική Βιβλιοθήκη επί της οδού Ολύμπου και Ροδόπης και ε. το θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη»…


❓Τι αποφάσισαν, και θέτουν προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο της 19ης/06/2024, με μια μεγάλη αγκαλιά, από κοινού η Δημοτική Αρχή και οι ως άνω παρατάξεις (αυτές δηλαδή που ασκούσαν επί 8 έτη τη διοίκηση του Δήμου);


❗Την δωρεάν παραχώρηση των ως άνω χώρων, αποκλειστικά και περιοριστικά, μόνο:


– Για 4 εκδηλώσεις το έτος σε σχολεία (δημόσια ή ιδιωτικά) του Δήμου Βριλησσίων που πραγματοποιούν πολιτιστικές εκδηλώσεις επετειακών εορτών και παρουσιάσεις δράσεων του σχολείου τους με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν εισιτήριο εισόδου.-


Για 2 εκδηλώσεις το έτος σε α) άλλους ΟΤΑ, β) ΝΠΔΔ άλλου φορέα του Δημοσίου τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, γ) συλλόγους, σωματεία και φορείς που έχουν έδρα στο Δήμο Βριλησσίων, δ) πολιτικά κόμματα και δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Βριλησσίων ποy πραγματοποιούν εκδηλώσεις και παρουσιάσεις δράσεων με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν εισιτήριο εισόδου.


– Για 1 εκδήλωση το έτος σε φορείς που πραγματοποιούν εκδηλώσεις που έχουν χαρακτήρα κοινωφελή ή προάγουν τα τοπικά συμφέροντα με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν εισιτήριο εισόδου.


– Για 1 εκδήλωση το έτος σε εικαστικούς, συγγραφείς, ποιητές, λογοτέχνες καθώς και σε εκδοτικούς οίκους για την παρουσίαση έργων και βιβλίων με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν εισιτήριο εισόδου.


❗Αν ξεπεράσουν τα παραπάνω θα πληρώνουν από 300 έως 550 ευρώ την ημέρα❗..


▪️Για να γίνει αντιληπτό, σε ένα δήμο όπου από τη μία υπάρχει έλλειψη χώρων αθλητισμού και πολιτισμού, από την άλλη υπάρχει οργασμός δραστηριοτήτων και δημιουργίας, η δημοτική αρχής της ΝΔ και οι άλλες παρατάξεις, λένε στους κατοίκους της πόλης, στα μέλη των συλλόγων, στους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικού να βάλουν όριο στη δραστηριότητά τους, αλλιώς θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας έως και 550 ευρώ!▪️Αποφάσισαν δηλαδή να θέσουν όρια στη δραστηριότητα, στην εξωτερίκευση της δράσης, στις πρωτοβουλίες των σχολείων του Δήμου Βριλησσίων, δεκάδων πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, των σωματείων και φορέων που έχουν έδρα στο Δήμο Βριλησσίων, των πολιτικών κομμάτων και των δημοτικών παρατάξεων…❗Ο κάθε Δήμος είναι τοπική διοίκηση, το μακρύ χέρι του κράτους❗


➡️Όλα έχουν ένα όριο!Δεν γίνεται να ξεπουλάμε τα πάντα, να αντιμετωπίζουμε τις λαϊκές ανάγκες με όρους κόστους-κέρδους, να μετακυλύούμε το κόστος στους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι πληρώνουν φόρους, τέλη, ανταποδοτικότητα υπηρεσιών, τα βάρη της ακρίβειας κλπ. Φυσικά εδώ δεν μιλάμε για προσπάθεια νοικοκυρέματος των οικονομικών (λες και φταίμε εμείς για τα χρέη), αλλά για ξεκάθαρη αντιμετώπιση των κατοίκων της πόλης ως πελατών, ως πεδίο είσπραξης χρημάτων και τη Διοίκηση του Δήμου (με τις χρήσιμες υπόλοιπες παρατάξεις) ως manager της ακίνητης περιουσίας, εις βάρος όμως των κατοίκων της πόλης.


✅Τους έχουμε μια πρόταση: να διεκδικήσουν την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης (Περιφερειών και Δήμων) από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών στην κατεύθυνση ικανοποίησης την λαϊκών αναγκών, να μην συμβιβάζεται με τους σημερινούς εξευτελιστικούς πόρους, να αναζητήσει έσοδα από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα και να απαιτήσει – επιτέλους – την επιστροφή των παράνομη παρακράτηση χρημάτων από την κεντρική διοίκηση.


👉Το ξαναλέμε: για εμάς ανθρώπινη πόλη δεν είναι τα ντουβάρια της, αλλά οι ανάγκες των κατοίκων της.


➡️Θα πείτε δηλαδή στους συλλόγους της πόλης να διοργανώσουν μια κοπή πίτας και άλλη μια εκδήλωση και μετά να πληρώνουν 300 – 550 ευρώ; Να αναρωτιούνται οι Κρήτες αν τους βγαίνουν τα οικονομικά να τιμήσουν τη μάχη της Κρήτης, οι Πόντιοι τη γενοκτονία, οι Αρκάδες την Άλωση κλπ; Θα βάλετε όρια στις δημόσιες εκδηλώσεις των σχολείων της πόλης μας, ακόμα και αυτών που δεν διαθέτουν αίθουσες εκδηλώσεων; Θα υποχρεώσετε, στην πράξη, σε μια δημοτική παράταξη να κάνει έως 2 δημόσιες εκδηλώσεις. Θα ζητήσετε χρήματα από μια κινηματογραφική ομάδα με εβδομαδιαία δραστηριότητα να πληρώνει 300-550 ευρώ την φορά για μια προβολή; Να το γυρίσουμε όλοι στο NETFLIX; Θα βάλετε όριο 2 εκδηλώσεων στο έργο της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Βριλησσίων;


➡️Αντιλαμβάνεστε τι ψηφίσατε; Αντιλαμβάνεστε σε ποιους απευθύνεστε; Χτυπάτε στην πλάτη αυτάρεσκα τα ΔΣ των συλλόγων και την ίδια στιγμή τους συνθλίβετε στην πράξη. Οι σύλλογοι, οι φορείς, οι παρατάξεις δεν αποτελούν επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος. Υπηρετούν, ο καθένας από το μετερίζι του, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την πόλη, τον άνθρωπο. Πιστεύετε ότι διαθέτουν αποθεματικό και πακτωλό χρημάτων για να καταβάλουν και μίσθωμα στο Δήμο για τις εκδηλώσεις τους;..


▪️Κυρίες και κύριοι, ο δήμος δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Πόσο μάλλον η δημοτική περιουσία. Δήμος που θέτει εμπόδια στη δραστηριότητα των κατοίκων του, των εργαζομένων, των συλλόγων και φορέων, είναι ένας δήμος ενάντια στα συμφέροντα των πολλών. -Καλούμε το Δ.Σ. του Δήμου Βριλησσίων να καταψηφίσει την απαράδεκτη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής.-Καλούμε όλους τους συλλόγους της πόλης, τους φορείς, την εκπαιδευτική κοινότητα, κάθε κάτοικο να καταδικάσει την απόφαση του Δήμου, που αντιμετωπίζει τη δράση των κατοίκων ως πεδίο άντλησης εσόδων.