"ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ"


ΘΕΜΑΤΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΙΣ 26/6 /2024


1ο Θέμα προς συζήτησης «Συμπαραστάτης του Δημότη» 

Β.ΑΡΣΕΝΗ-ΛΑΜΠΡΟΥ /ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ 

1.EΙΣΑΓΩΓΗ

Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4623/2019 (Α΄134) επανήλθε σε ισχύ το άρθρο 77 του ν.3852/20101 (Α΄87), με το οποίο θεσπίστηκε και εξειδικεύτηκε ο θεσμός του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης (εφεξής Συμπαραστάτης). Προς ενημέρωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, με την παρούσα εγκύκλιο παρουσιάζονται βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία επιλογής του Συμπαραστάτη και εν γένει τον σκοπό και τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού. Α. Διαδικασία επιλογής Συμπαραστάτη Ο Δήμοι άνω των 20.000 κατοίκων και οι νησιωτικοί Δήμοι, ανεξαρτήτως πληθυσμού, έχουν υποχρέωση να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να πληρωθεί η θέση του Συμπαραστάτη. Ο νομοθέτης προβλέπει ότι η διαδικασία επιλογής του Συμπαραστάτη γίνεται εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών. Από τη διάταξη συνάγεται ότι η προθεσμία επιλογής του Συμπαραστάτη είναι μεν ενδεικτική, αλλά δεν θα πρέπει να ξεπερνά ένα εύλογο χρονικό διάστημα, πέραν του προβλεπόμενου διμήνου. Ωστόσο, λόγω της μακρόχρονης διοικητικής πρακτικής που έχει εδραιωθεί από το έτος 2012 και της ανάγκης πλήρωσης της θέσης του Συμπαραστάτη προς διευκόλυνση των πολιτών, είναι δυνατή η επαναπροκηρυξη της θέσης του Συμπαραστάτη κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επιλογή του στις δύο προβλεπόμενες στο νόμο συνεδριάσεις.



Επιχειρήματα 

1.Διαμεσολάβηση - Διερεύνηση καταγγελιών Ο Συμπαραστάτης αποτελεί θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και του Δήμου, αποσκοπώντας στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, στη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου.

2. Δημοσίευση ετήσιας έκθεσης Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 § 5 του ν. 3852/2010, βασική υποχρέωση του Συμπαραστάτη συνιστά η σύνταξη και δημοσίευση ετήσιων απολογιστικών εκθέσεων. Η ανωτέρω πρακτική αποτελεί κοινό τόπο των θεσμών ενδιάμεσου ελέγχου της κακοδιοίκησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξυπηρετώντας την ανάγκη δημοσιότητας και επικοινωνίας της δράσης των διαμεσολαβητών, καθώς και την ανάγκη επίτευξης διαφάνειας στη δράση τους. Σημειώνεται ότι, 9 Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 238 του ν. 3852/2010, όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 131 του ν. 4555/2018: «Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της ΑΥΕ ΟΤΑ ο έλεγχος νομιμότητας των πράξεων, κατά τα άρθρα 225 έως 227, ασκείται από τον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τις Ειδικές Επιτροπές του άρθρου 152 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006)». Διανομή μέσω 'ΙΡΙΔΑ' με UID: 5db162660494ae090956a7a0 στις 07/01/20 15:51 8 οι διατάξεις του ν. 3852/2010 δεν ορίζουν το ελάχιστο περιεχόμενο της ετήσιας έκθεσης, επομένως η διαμόρφωσή του εναπόκειται στην ευχέρεια του Συμπαραστάτη.

3. Υποβολή ειδικών προτάσεων Βάσει των διατάξεων του άρθρου 77 § 5 εδ. γ’ επ. του ν. 3852/2010, ο Συμπαραστάτης δύναται να καταθέτει ειδικές προτάσεις βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης. Η ειδικές προτάσεις αποσκοπούν, κατά κανόνα, στη βελτίωση των σχέσεων της δημοτικής διοίκησης με τους διοικουμένους, ενώ εκδίδονται επ’ ευκαιρία σημαντικών φαινομένων κακοδιοίκησης που εντοπίζονται από τον Συμπαραστάτη, συνήθως μέσω των αναφορών που υποβάλλονται αλλά και με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Απευθυνόμενος ο δημότης στον συμπαραστάτη, θα απεμπλακεί από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αφού ο συμπαραστάτης θα είναι αυτός που θα απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, θα εκθέσει το πρόβλημα τους και αφού πράξει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, θα τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των ενεργειών του.

Επιπλέον, δεδομένου ότι ο συμπαραστάτης του δημότη κινείται έξω από την λογική της άσκησης της πολιτικής και έξω από την λογική της εργασίας του δημοσίου υπαλλήλου, λειτουργεί διαφορετικά, διαμεσολαβώντας μεταξύ του δημότη και των υπηρεσιών, με σκοπό να καταλήξει σε ένα δίκαιο αποτέλεσμα.

Η πρότασή του βέβαια δεν είναι δεσμευτική, ούτε δεσμεύει τα όργανα του Δήμου, που φέρουν και την ευθύνη της λήψης των αποφάσεων. Οι δημότες όμως και οι επιχειρήσεις, έχουν μια εναλλακτική λύση για την επίλυση της διαφοράς τους.

Στόχος η βελτίωση των σχέσεων της δημόσιας διοίκησης με τους διοικούμενους και αφετέρου, ακόμα και στην περίπτωση που θα υπάρχει αδυναμία επίλυσης του προβλήματος ενός δημότη, ο δημότης να μην αρκείται απλώς στην διαπίστωση αδυναμίας επίλυσης του προβλήματος του, αλλά να του δίνονται οι επαρκείς εξηγήσεις, ώστε να γνωρίζει και να κατανοεί και το λόγο για τον οποίο δεν είναι εφικτή η επίλυση του.


ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΡΩΤΗΜΑ 

Προτίθεται η δημοτική αρχή να συστήσει το θεσμό του συμπαραστάτη του Δημότη  και αν ναι πότε.  Αν όχι για ποιο λόγο ? 



Κώστας Λιακόπουλος / Δημοτικός Σύμβουλος 

2ο θέμα  προς συζήτηση « Προγραμματισμός-διαχείριση –αντιμετώπιση προβλημάτων μετά την συγχώνευση των Ν.Π.»

Εισαγωγή 

Ως γνωστόν  από 30/6  καταρούνται τα ΝΠΔΔ, μεταξύ των οποίων και οι Σχολικές Επιτροπές. 

Η μέχρι σήμερα λειτουργία ήταν προκαθορισμένη ως προς την επίλυση των προβλημάτων αλλά και την αυτονόητη χρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα και την συντήρηση . 

Ερώτηση

Ποιος είναι ο προγραμματισμός  σας για την άμεση αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων που θα προκύπτουν στα σχολεία μας? Ποιος θα διαχειρίζεται τα χρήματα που αντιστοιχούν στα σχολεία μας ? Οι διευθυντές και Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων, σε ποιον θα απευθύνονται για το όποιο πρόβλημα  προκύψει? 

Πρόταση 

Η Αντιδημαρχία Παιδείας  θα μπορούσε να έχει  δικό της  κωδικό στον Προϋπολογισμό   (χρηματικό ποσό )  για την άμεση επίλυση όλων. Προτίθεστε να το κάνετε? 






3ο θέμα προς συζήτηση «Ενημέρωση για τα τον προγραμματισμό σας»

Σοφία Ράπτη /Δημοτικός Σύμβουλος 

Ερώτημα 

Έχουν παρέλθει 6 μήνες από την ανάληψη της δημοτικής αρχής. 

Ποιος ο προγραμματισμός  σας μετά τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις, για τα μεγάλα θέματα τα οποία είχατε εξαγγείλει και  που απασχολούν τον δήμο μας?  (Δεν αναφερόμαστε σε εκείνα που ήδη έχουν δρομολογηθεί από προηγούμενη διοίκηση  και εκτελούνται ήδη) 

Δεν έχετε ακόμη παρουσιάσει συγκεκριμένο πλάνο προγραμματισμού . Υπάρχει στον κοντινό σας ορίζοντα? Ποιες οι ενέργειες σας για κάθε εξαγγελία σας ξεχωριστά.