ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ - ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΚΑΤΣΙΧΤΗ*

 

Η περίοδος της εγκυμοσύνης δημιουργεί στους μελλοντικούς γονείς και ιδιαίτερα στη μελλοντική μητέρα πολλά και ανάμικτα συναισθήματα. Η μητέρα προετοιμάζεται για να γεννήσει το τέλειο παιδί, ενώ  παράλληλα διακατέχεται από μεγάλη ανασφάλεια και φοβίες. 

Ποιες είναι πραγματικά οι πιθανότητες κάτι να πάει λάθος; Μπορούμε να το ελέγξουμε; Μπορούμε να προλάβουμε ή να θεραπεύσουμε πιθανά προβλήματα; Πού τραβάμε τη γραμμή για το τι θεωρούμε υγιές και τι όχι; Ποιες είναι οι εξετάσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης που θα απαντήσουν στα ερωτήματά μας; 

Η γενετική συμβουλευτική στόχο έχει όχι μόνο να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά παράλληλα να σταθεί δίπλα στις ανάγκες του κάθε ζευγαριού, να τους ενημερώσει και κυρίως να τους ακούσει. Με όλες τις εξελίξεις στον κλάδο της γενετικής και τις πληροφορίες που παρέχονται μέσα από τις εργαστηριακές εξετάσεις, ο σύμβουλος γενετικής θα διαχειριστεί τις πληροφορίες και θα συνεργαστεί με τους θεράποντες ιατρούς και τους εργαστηριακούς γενετιστές, έτσι ώστε να κάνει τις πληροφορίες κατανοητές και λειτουργικές για τους ενδιαφερόμενους. Γενετική συμβουλευτική σημαίνει, αξιολόγηση του οικογενειακού ιστορικού, ενημέρωση, διαχείριση άγχους και ψυχολογική υποστήριξη.

Θεωρητικά, οι ραγδαίες εξελίξεις πάνω στον προγεννητικό έλεγχο, θα έπρεπε να ελαφρύνουν ψυχολογικά τη μελλοντική μητέρα. Παρ’ όλα αυτά όμως αρκετά συχνά φαίνεται ότι οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου δημιουργούν επιπρόσθετο άγχος. Βασικοί παράγοντες για αυτό μπορεί να είναι η ελλιπής ενημέρωση και τα διλήμματα που μπορεί να προκύπτουν είτε σχετικά με την επιλογή ή όχι επεμβατικής διαγνωστικής εξέτασης, ή σχετικά με τη διαχείριση κάποιας πληροφορίας  που αφορά στην υγεία του εμβρύου.

Ζευγάρια με υπογονιμότητα που σκέφτονται να ακολουθήσουν την επιλογή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα ωφεληθούν σημαντικά από τη συνεδρία της γενετικής συμβουλευτικής.

Η ύπαρξη ατόμου στην οικογένεια με κάποια νοητική ή σωματική βλάβη μπορεί να προκαλέσει στρες και ανησυχίες στα συγγενικά πρόσωπα. Στη γενετική συμβουλευτική γίνεται προσπάθεια για σφαιρική προσέγγιση των ευαίσθητων αυτών καταστάσεων, με σεβασμό στα πρόσωπα και τις πεποιθήσεις τους.

Η γενετική συμβουλευτική είναι το πρώτο βήμα του οικογενειακού προγραμματισμού!


* Η Λουκία Κατσίχτη είναι Σύμβουλος Γενετικής B.A., M.S., Ph.D.

www.genetic-counseling.gr

Αίαντος 2Α, 2ος όροφος

Πλατεία Ελευθερίας Βριλήσσια

Τηλ. 6932 899 584