Β. Αρχιμανδρίτης: Η υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας


 Του δικηγόρου και τέως δημοτικού συμβούλου Βριλησσίων Απ. Λύτρα

Η υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας του δικηγόρου και τέως δημοτικού συμβούλου Βριλησσίων, Απ. Λύτρα, αποδεικνύει με τον πιο ηχηρό τρόπο, ότι από μόνη της η αυστηροποίηση των ποινών και των διαδικασιών, που θεσπίζονται με τους νέους Ποινικούς Κώδικες, δεν αρκεί για να αποτρέψει την τέλεση σοβαρών και ειδεχθών εγκλημάτων, αντίθετα με όσα υποστηρίζουν η κυβέρνηση αλλά και μερίδα του Τύπου.

Κραυγαλέα απόδειξη στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι, πως ο συγκεκριμένος θύτης, από το ίδιο το επάγγελμά του, γνώριζε πολύ καλά τις ποινές και όλο το νέο πλαίσιο, αυτό όμως δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην εγκληματική του στάση.

▪️Τα κύρια ζητήματα στα οποία πρέπει να εστιαστεί η δημόσια συζήτηση, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα είναι: 

-ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και κοινωνικής στήριξης, αναγκαίες υποδομές για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, πάλη ενάντια στα αίτια που γεννούν και αναπαράγουν το «τέρας» της πολύμορφης βίας ενάντια στις γυναίκες

▪️Οι προτάσεις της ΛΑ.ΣΥ. για ολόπλευρη οικονομική, συμβουλευτική, νομική προστασία των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους απαντούν στην ανασφάλεια που βιώνουν εξαιτίας και των τραγικών ελλείψεων στο αντίστοιχο δίκτυο δομών. Αποτελεί πρόκληση, η λειτουργία, η στελέχωσή τους με ειδικευμένο προσωπικό να λογαριάζεται ως “κόστος” για το κράτος, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων.

Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας και της πολύμορφης βίας, σε σύγκρουση με το σύστημα που τις αναπαράγει. Για να γίνει κάθε χώρος δουλειάς, σπουδών, κάθε γειτονιά κυψέλη οργάνωσης κι αλληλεγγύης για κάθε γυναίκα, ώστε να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να διεκδικήσει μαχητικά τη ζωή και τα δικαιώματα της.