Καταστροφή του Δάσους Θεοκλήτου


 Επείγουσα Έκκληση προς Υπεύθυνους

Με το παρόν θα ήθελα να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου σχετικά με  τις πρόσφατες εργασίες καθαρισμού που πραγματοποιούνται στο δάσος  Θεοκλήτου στο πλαίσιο του Προγράμματος Προστασίας Δασών AntiNero. Αν και  αναγνωρίζω τη σημασία της πρόληψης πυρκαγιών, οι μέθοδοι που  εφαρμόζονται είναι υπερβολικές και επιζήμιες για το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα,  οι εργάτες που έχουν λάβει εντολή να κόψουν όλα τα κλαδιά των δέντρων  μέχρι ύψος 1,5 μέτρου και να αφαιρέσουν όλους τους θάμνους δεν φαίνεται  να είναι ειδικευμένοι και προχωρούν στην κοπή των πάντων χωρίς σκέψη ή  προγραμματισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του φυσικού  τοπίου, την απώλεια της βιοποικιλότητας και την υποβάθμιση του  οικοσυστήματος του δάσους.

Τα δέντρα και οι θάμνοι είναι κρίσιμα  στοιχεία του οικοσυστήματος, παρέχοντας απαραίτητη σκιά, καταφύγιο και  τροφή για τα ζώα της περιοχής. Η υπερβολική κοπή τους όχι μόνο αλλοιώνει  την αισθητική του δάσους αλλά και διαταράσσει τη φυσική ισορροπία. Ως  μόνιμη κάτοικος της περιοχής, βλέπω με έκπληξη τα ζώα να επιμένουν και  να επιστρέφουν στα σπίτια τους, παρά τις επαναλαμβανόμενες καταστροφές  που τους επιβάλλουμε κάθε χρόνο.

Είναι απαράδεκτο να θεωρείται  λύση η εκτεταμένη κοπή όλων των δέντρων και των θάμνων. Αν κοπούν όλα τα  δέντρα, τότε ναι, δεν θα υπάρχει δάσος για να καεί, αλλά αυτό δεν είναι  λύση – είναι καταστροφή. Η προσέγγιση αυτή δείχνει έλλειψη σκέψης και  σεβασμού για το φυσικό περιβάλλον και την τοπική κοινότητα. Απαιτούμε  άμεση επανεξέταση των πρακτικών αυτών και την εφαρμογή μεθόδων που θα  προστατεύουν το δάσος χωρίς να το καταστρέφουν.

Προτείνω να  επανεξετάσετε τις τρέχουσες πρακτικές καθαρισμού και να αναθέσετε το  έργο σε ειδικούς που θα μπορούν να εφαρμόσουν πιο στοχευμένες και  βιώσιμες μεθόδους. Η χρήση εξειδικευμένων και μελετημένων τεχνικών  μπορεί να επιτύχει την πρόληψη των πυρκαγιών χωρίς να προκαλέσει  εκτεταμένη ζημιά στο περιβάλλον.

✅Διαμαρτυρία κατοίκων Βορείων Βριλησσίων που αναρτήθηκε στη σελίδα της Πορείας Ευθύνης στο fb