Τα σχόλια της Πορείας Ευθύνης


Για το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 24/7/24 

1)Χαιρετίζουμε την επαναλειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης στον Δήμο μας για παιδάκια 5-12 ετών. 
Ένα πρόγραμμα  ΕΣΠΑ (voucher) δωρεάν για τους γονείς σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο . 
Συγχαίρουμε την Αντιδήμαρχο Οικογενειακής Ζωής κα Τζήμα Λ. διότι ήταν η πρώτη της προτεραιότητα από την ανάληψη των καθηκόντων της , καθώς και το εξαίρετο προσωπικό του πρώην ΝΠ ΟΚΠΑΔΒ για την υπευθυνότητα και ολοκλήρωση όλων των απαιτητικών διοικητικών διαδικασιών χωρίς χρονοτριβές. 
Ελπίζουμε να δημιουργηθούν και άλλα ΚΔΑΠ 5-12 στην πόλη μας ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες πέραν των 25 παιδιών που θα καλυφθούν από Σεπτέμβριο. 
2)Ψηφίσαμε τον ανανεωμένο κανονισμό καθαριότητας ο οποίος υπήρχε από το 2002 .  Ενας κανονισμός καθαριότητας που επί της αρχής ακολουθεί τις οδηγίες της Ε.Ε, πλην όμως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στο σύνολο του, όπως αποδείχτηκε και από τις απαντήσεις που έλαβε στις ερωτήσεις της η επικεφαλής μας κα Αρσένη Β. (ανά άρθρο του κανονισμού), και οι οποίες ανέδειξαν γενικότερα και  τις παθογένειες του συστήματος σε τοπικό επίπεδο,  αφού δεν είναι δυνατόν με τις σημερινές δυνατότητες του δήμου μας, να μπορέσει χωρίς προγραμματικό πλάνο δημιουργίας  υποδομών και αύξησης κατάλληλου προσωπικού, να διεκπεραιωθούν βασικές αρχές του κανονισμού αυτού. 
Ωστόσο θα πρέπει κάποια στιγμή ,πέραν του πολιτικού κόστους, να ξεκινήσει ο προσανατολισμός προς αυτή την κατεύθυνση διότι τα θέματα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο  το οποίο και οικονομικά μπορεί να υποστηρίξει τον δήμο μας αλλά και να συνεχιστεί η διαμόρφωση κατάλληλης κουλτούρας των κατοίκων για το περιβάλλον (επί 9 χρόνια καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες με εξαιρετικά αποτελέσματα). Δυστυχώς όμως η  παρουσία αυτής της  κουλτούρας  που χρειάζεται  στο θέμα ανακύκλωση κλπ, φαίνεται πως δεν είναι τόσο δυναμική όσο θα μπορούσε στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων . Για αυτό είναι πολύ σημαντική πέραν όλων των άλλων ,  η  αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών οι οποίοι αποτελούν τον «παράγοντα κλειδί» για την επίτευξη οποιοδήποτε στόχου, αλλά και η πολιτική δημοτική βούληση να δημιουργήσει σιγά σιγά το πλαίσιο αυτό για την δημιουργία ενός σύγχρονου οικολογικού δήμου με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων του. Όπως γίνεται και στην Ευρώπη. 
3) Αναδείξαμε για μία ακόμα φορά το θέμα του δάσους Θεόκλητου . Δυστυχώς οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν συνάδουν με την πραγματικότητα της εικόνας που διαπιστώθηκε τόσο από τους κατοίκους όσο και από μας. Ευελπιστούμε να διαψευστούμε, όμως προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα Antinero του ταμείου Ανάκαμψης ύψους 50 εκατ.  (προληπτικοί καθαρισμοί το οποίο υλοποιείται από το Δασαρχείο και τον ΣΠΑΠ) και προκειμένου να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες φωτιές ,πέραν του ενδοδαπέδιου καθαρισμού , προχωρήσανε σε “ξεγύμνωμα” στην κυριολεξία σε ύψος 5 μέτρων από τη γη , των δέντρων του δάσους. Διαφωνούμε, διότι έτσι δεν προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον,  τα ζωάκια που ζουν εκεί καθώς δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση προστασίας ενός δάσους (διότι ο Θεόκλητος είναι δάσος και όχι αλσύλλιο.) Πρόληψη ναι, με πρόγραμμα  καταστροφή όχι . Το "πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι δεν είναι στην δική μας φιλοσοφία".
4) Μεταφέραμε την αγωνία μας για τον στοιχείο υδροβιότοπου στην Ναυτική Βάση, λόγω του καθαρισμού που προηγήθηκε (κατά εμάς βίαιου) και ο οποίος φυσικά είναι αναγκαίος .Ο ζωικός κόσμος για μας είναι πολύ σημαντικός (χελώνες υδρόβιες και ψαράκια) και ας αυξάνονται ραγδαία με σπάνιο οικισμό ανάμεσα σε κυκλάμινα και καλαμιές που πια δεν υπάρχουν, έτσι είναι η φύση και η ομορφιά της, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουμε κατάλληλο περιβάλλον ,να φροντίζουμε για την επιβίωση τους, την ανάπτυξη τους , όχι για την εξολόθρευση τους.
Είναι γεγονός ότι ποτέ πριν δεν είχε καθαριστεί η λιμνούλα αυτή εκτενώς. Ευελπιστούμε στην γρήγορη αποκατάσταση της. 
5) Ρωτήσαμε για τις οφειλές των κυλικείων σε ΤΥΠΕΤ , παραρεμάτιο κλπ. Η απάντηση αόριστη
Γενικότερα,  για τις απαντήσεις που λαμβάνουμε στις περισσότερες από τις ερωτήσεις μας , εκτός εξαιρέσεων, η άποψη μας  είναι πως είναι γενικόλογες , έκθεση ιδεών θα μπορούσε κάποιος να τις χαρακτηρίσει και τις περισσότερες φορές ευθύνεται η προηγούμενη διοίκηση ως προς τα οικονομικά κλπ, μία καραμέλα που πλέον έχει λιώσει και δεν μπορεί να συνδυάζεται ούτε με την ύψωση του τόνου της φωνής, για να διαμορφωθούν εντυπώσεις.  Όλα μέχρι ενός σημείου. Επίσης είναι απαξιωτικό και δεν συνάδει με τον πολιτικό πολιτισμό που ζητείται ενίοτε. Κατανοούμε ότι έχετε διάθεση να κάνετε πράγματα όπως κάθε νέα διοίκηση, αλλά ήδη "τρέχουν" προγράμματα που η προηγουμένη διοίκηση είχε δρομολογήσει επί σειρά ετών , και τα προβάλλετε για δικά σας. Δεν γίνεται  να απαξιώνεται οτιδήποτε έχει γίνει  και να λέτε ότι γίνονται για πρώτη φορά.. Δεν γίνεται να αφήνετε υπονοούμενα για τις εντυπώσεις, ό,τι στοιχεία έχετε να τα καταθέσετε σε εισαγγελέα,  ειδάλλως σιωπήστε .  Ο κόσμος γνωρίζει και θυμάται. Μην υποτιμάται η νοημοσύνη κανενός. 
 Είμαστε εδώ τονίζοντας τα καλά που γίνονται αλλά και τα μη επιτρεπτά.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο