Για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Βριλησσίων

 


Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων


1. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης/07/2024, συζητήθηκε η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Βριλησσίων, κατόπιν της αυτοδίκαιης κατάργησης των Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου, σύμφωνα με το ν. Ν.5056/2023. Μάλιστα ο Δήμαρχος ενημέρωσε στην αρχή της συνεδρίασης ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε ριζική τροποποίηση του Ο.Ε.Υ., ο οποίος είχε τροποποιηθεί τελευταία φορά το 2020, με τις θετικές ψήφους της νυν και πρώην διοίκησης.

2. Θυμίζουμε ότι η ΛΑ.ΣΥ. έχει εξαρχής διαφωνήσει με το αντιδραστικό νόμο 5056/2023, με τον οποίο καταργούνται τα Ν.Π.Δ.Δ. και οι σχολικές επιτροπές, ενώ οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στον Δήμο, χωρίς να διασφαλίζονται η απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας των υπηρεσιών, όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Αυτός ο νόμος προβλέπει «υπερ-όργανα», υπό ασφυκτικό έλεγχο για την υλοποίηση των «πράσινων» και άλλων business, την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της λειτουργίας διαφόρων υπηρεσιών. Αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων («Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης» κλπ.), που έκαναν ακόμα πιο εχθρικούς τους δήμους και τις Περιφέρειες απέναντι στις μικρές και μεγάλες λαϊκές ανάγκες. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία, σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, θέτουμε τον προβληματισμό αν πρέπει να μιλάμε για τοπική «αυτό»διοίκηση, ή τοπική διοίκηση, η οποία υλοποιεί την κρατική πολιτική, με περιορισμένα πλέον περιθώρια ευελιξίας.

3. Έτσι συνέβη και με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας Βριλησσίων με τις νομικές δεσμεύσεις, αγκυλώσεις και φυσικά κατευθύνσεις, η αντιδραστικότητα των οποίων φανταζόμαστε θα γίνει  περισσότερο εμφανής, στην επερχόμενη ριζική τροποποίηση.

4. Η διοίκηση έφερε προς ψήφιση έναν Οργανισμό, ο οποίος αφορά πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους του Δήμου, γιατί αυτοί βρίσκονται κάθε μέρα στις υπηρεσίες και στην εργασία τους, γνωρίζουν καλύτερα από όλους τα προβλήματα, τις παθογένειες, τις ελλείψεις, τις ανάγκες, τι χρειάζεται αλλαγή ή βελτίωση, ώστε να είναι και οι ίδιοι πιο αποδοτική στην εργασία τους.

5.  Με ευθύνη της δημοτικής αρχής η δημοσιοποίηση (5/7) του περιεχομένου έγινε 3 ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής (8/7), δεν έγινε ενδελεχής διάλογος με το σύνολο των μελών του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων Δήμου Βριλησσίων, δεν διεξήχθη Γ.Σ. των μελών του σωματείου, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι αναλυτικά, συγκεκριμένα και να λάβουν συλλογικά τις αποφάσεις τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το σωματείο εργαζομένων να μην εκφραστεί δημόσια, όπως θα έπρεπε, και να μην ακουστεί ούτε στο Δ.Σ. Αντ’ αυτού μεμονωμένοι εργαζόμενοι προσήλθαν στη δημοτική επιτροπή χωρίς να εκπροσωπούν το ΔΣ, ενώ άλλοι έστειλαν ατομικές ή ομαδικές επιστολές στο Δ.Σ. Με ατομικές επιστολές όμως δεν αποτυπώνεται η βούληση και η θέση των εργαζομένων, στάση η οποία είναι φυσικά εξαιρετικά ευνοϊκή προς τη Διοίκηση.

6. Ειρήσθω εν παρόδω,  είναι η ίδια διοίκηση που, για άλλη μια φορά, άρα καθόλου τυχαία, επιδιώκει να διαχωρίσει τους εργαζόμενους του Δήμου με τους κατοίκους της, δημιουργώντας την πλαστή και επικίνδυνη εντύπωση των αντιτιθέμενων συμφερόντων και αναγκών. Η φράση του αντιδημάρχου Οικονομικών στο Δ.Σ. της 10ης/07/2024, «είναι δυνατό ως ΔΣ που εκπροσωπούμε το σύνολο των Βριλησσιωτών, να αναλωνόμαστε μόνο στο πως θα εξυπηρετούμε και τα συμφέροντα του τελευταίου υπαλλήλου;» επιστρέφεται ως απαράδεκτη και έλαβε την απάντησή της από το δημοτικό σύμβουλο της ΛΑ.ΣΥ, Βασίλη Βήττο, ο οποίος δήλωσε στο ΔΣ ότι δεν είναι σε αντιπαράθεση τα δικαιώματα των εργαζομένων του Δήμου με τα δικαιώματα των κατοίκων της πόλης μας, γιατί όλοι μαζί, από κοινού, βιώνουν τις συνέπειες της ίδια πολιτικής που πετσοκόβει τα δικαιώματά τους.

7. Ο Οργανισμός, όπως εισήχθη προς ψηφοφορία, μεταφέρει, σε ένα βαθμό, τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως αυτά ήταν κατοχυρωμένα, πριν τη διάλυση των ΝΠΔΔ. Την ίδια στιγμή όμως, στοχεύει στην οικονομία κλίμακος, στη μείωση προσωπικού, στην προσπάθεια να αναλάβουν το συνολικό κόστος οι Δήμοι – άρα οι κάτοικοι -, αντί να αυξηθεί η αναγκαία χρηματοδότηση, ενώ καταργεί 20 κενές οργανικές θέσεις, δηλαδή θέσεις αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργεία του Δήμου, άρα την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των κατοίκων. Η ΛΑ.ΣΥ. διαφωνώντας κάθετα με την λογική κόστους – οφέλους και τις προσλήψεις με το σταγονόμετρο, αλλά επειδή πρέπει να διασφαλιστούν τα συμφέρονταν των εργαζομένων, ψήφισε λευκό.

8. Όσα ακούστηκαν στο ΔΣ από νυν και πρώην διοικούντες, περί φωτογραφικών διατάξεων, αναθέσεων θέσεων ευθύνης με υποκειμενικά – κομματικά κριτήρια, παράνομων τοποθετήσεων κλπ βρίσκονται έξω από τον αξιακό μας κώδικα, την πρακτική τις θέσεις και τις αντιλήψεις, τα ακούμε, τα αναδεικνύουμε, αλλά φυσικά δεν τα υιοθετούμε.

9. Από την πλευρά μας θα ενημερώσουμε τους κατοίκους και τους εργαζόμενους του Δήμου για τις θέσεις μας, συμβάλλοντας με τις δυνάμεις μας ώστε ο νέος Ο.Ε.Υ. να μην είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα ενός δήμου, που υπηρετεί τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις,  αλλά να υπηρετεί τη βελτίωση της ζωής του λαού. Γιατί ο δήμος δεν είναι τα ντουβάρια και οι Οργανισμοί, αλλά οι άνθρωποί του.