Η παρέμβαση του Βασίλη Αρχιμανδρίτη


 Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο - κείμενο και βίντεο 

Δείτε το βίντεο 

https://www.facebook.com/share/v/9RXPKK3J68MMEddr/


🔴1️⃣Η συνολική παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων και δημοτικού Συμβούλου Βασίλη Αρχιμανδρίτη, στο δημοτικό Συμβούλιο της 26ης/08/2024, με θέμα τις πυρκαγιές στα Βριλήσσια και την βορειοανατολική Αττική


🔴2️⃣Δήλωση του Βασίλη Αρχιμανδρίτη, σχετικά με όσα έλαβαν χώρα στο δημοτικό Συμβούλιο της 26ης/08/2024.


Η δήλωση έχει ως εξής:


"Χθες πραγματοποιήθηκε το δημοτικό συμβούλιο Βριλησσίων με θέμα τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Βριλήσσια και στην βορειοανατολική Αττική.


Ένα από το πλέον εμβληματικά δημοτικά συμβούλια κατέληξε αρένα, με φωνές, προσωπικές αψιμαχίες, κατηγορίες για ρουσφέτια, διορισμούς, αναθέσεις και άλλα αισχρά που ναι μεν χρήζουν απάντησης, αλλά βρίσκονται εκτός της ηθικής και του αξιακού μας κώδικα.


Με την παρουσία πλήθους κατοίκων, πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση απωθητική, κουραστική η οποία σίγουρα δεν εκφράζει τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των κατοίκων της πόλης, πρώτα και κύρια των πυρόπληκτων συμπολιτών μας. Είναι να αναρωτιέται κανείς αν ήταν χρήσιμη ή όχι.


Εύλογο είναι, 2 ώρες και 24 λεπτά μετά (ναι τόση ώρα χρειάστηκε ώστε να πάρω για πρώτη φορά τον λόγο, σε μια συζήτηση που μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε εγγράφως ολοκληρωμένη εισήγηση με ανάλυση, κριτική και συγκεκριμένες προτάσεις!) λίγοι να είχαν παραμείνει στην αίθουσα.


Κάναμε ιώβεια υπομονή, χωρίς να έχουμε διακόψει απολύτως κανέναν και καμία. Βράζαμε μέσα μας να ακούμε επαναλαμβανόμενα ότι οι διοίκηση έσωσε το δάσος Θεόκλητος, ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα, ότι ο δήμος λειτούργησε οργανωμένα, ότι έχουν ευθύνη όσοι δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους, ότι η κλιματική αλλαγή και η ξηρασία (ναι η ξηρασία τον Αύγουστο!) είναι υπεύθυνες.


▪️Παρακολουθήσαμε μια απαράδεκτη συζήτηση ότι η περιοχή Κρασσά είναι εκτός σχεδίου, ότι οι προηγούμενες διοικήσεις δεν έχουν προχωρήσει τις ακριβοπληρωμένες μελέτες που βρίσκονται για χρόνια στα συρτάρια, ότι η Περιφέρεια έχει τη δική της ευθύνη τη στιγμή που συμπολίτες μας έχασαν τα σπίτια τους και όλοι εμείς χάσαμε την ανάσα μας, καθώς το ρέμα Βριλησσού κάηκε ολοκληρωτικά. Να ακούμε ότι χρειάζονται 100.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και να μην ντρέπονται πρώην και νυν διοικούντες να κοιτάνε στα μάτια τους κατοίκους των Βριλησσίων. Πώς να μην ξεσπάσουν κάτοικοι της περιοχής που εδώ και 39 έτη ακούνε τις ίδιες αερολογίες. Πλέον μέσα στα αποκαΐδια της περιοχής, όταν πάλευαν μόνοι τους.


▪️Ακούσαμε όμως και με, δήθεν, προοδευτικό μανδύα από άλλες παρατάξεις - οι οποίες τελικά ελάχιστα διαφέρουν από την διοίκηση - αναλύσεις για τον χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα λύσει φαντασιακά τα προβλήματα μας αν ενισχυθεί και για την θεοποίηση της μοναδικότητας του ρόλου των εθελοντών, λες και όλοι εμείς θα είμαστε αυτοί που θα καλύψουμε την ανυπαρξία του κράτους. Το να συγχέεις την λαϊκή αλληλεγγύη και παρέμβαση με την υποκατάσταση της κρατικής ευθύνης δεν αποτελεί πρόοδο, αλλά βαθιά συντήρηση και στην πραγματικότητα κοροϊδία των εθελοντών. Κανένα συμπέρασμα δεν έχουν βγάλει ότι η τοπική Διοίκηση λειτουργεί ως μακρύ χέρι του κράτους; Ότι μεταφέρονται αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς κονδύλια, προσωπικό, οδηγώντας βασικές υπηρεσίες των δήμων στην ιδιωτικοποίησή τους; Πλέον και την ίδια τη διαχείριση των δασών;

.

➡️Σε αυτό το πλαίσιο συζήτησης ελάχιστα ακούστηκαν ώστε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, να αναδειχθούν οι αιτίες της καταστροφής, να καταδικαστεί ο ένοχος του εγκλήματος, να γίνει διαλογική συζήτηση σχετικά με το διεκδικητικό πλαίσιο και να καταλήξουμε σε ουσιαστικές προτάσεις σχετικά με την φροντίδα των πυρόπληκτων συμπολιτών μας, με μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος ώστε να μην χαθούν ξανά περιουσίες, πράσινο και ζωές.


✅Η εισήγηση που καταθέσαμε και η τοποθέτησή μας αποτελεί όαση στην απολίτικη ζούγκλα που προσπαθούν να επικρατήσει στο δημοτικό συμβούλιο και γενικότερα στην κοινωνία μας.


ΟΧΙ, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, και ΟΧΙ δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες.


➡️Η τοποθέτησή μας είχε αρχή, μέση και τέλος.

Και είχε ένταση.

Φυσικά είχε ένταση. 


✅Αναδεικνύουμε την αιτία της καταστροφής, την οποία κανείς δεν ακουμπάει. Αν δεν μιλήσεις για τη βάση του προβλήματος πώς θα δώσεις λύσεις;

Έτσι κάηκε η περιοχή μας για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια.


⛔Γραφικοί και ξύλινοι είναι όσοι πασχίζουν να μας πείσουν ότι ακολουθώντας την ίδια πολιτική και στάση θα δούμε άσπρη μέρα. Κανείς δεν είπε ότι ο μεγάλος ένοχος είναι η ίδια η λειτουργία, διαχρονικά, του εχθρικού για τον λαό αστικού κράτους. Είναι η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που καθορίζει και τη δασική πολιτική. Η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και της χρήσης της, των δασικών οικοσυστημάτων, των παράκτιων περιοχών, όλων των φυσικών πόρων, η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και των green deal, που οπλίζει και το χέρι των εμπρηστών. Έργα υποδομής για πυροπροστασία, αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση δεν αποτελούν προτεραιότητες για το επιλεκτικά ανίκανο και εχθρικό κράτος, αλλά «κόστος δίχως όφελος» γι’ αυτό και δεν είναι «επιλέξιμες δαπάνες» για χρηματοδοτήσεις ούτε από την Ε.Ε..


✅Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση μιλάει για αυτά.


Αυτή η πολιτική όμως, την οποία αντιπαλεύουμε κάθε μέρα, άφησε την περιοχή Κρασσά ακαθάριστη, απροστάτευτη να παλεύει να σωθεί με τις προσπάθειες της ηρωικής πολιτικής προστασίας, των ελάχιστων πυροσβεστών και των κατοίκων της περιοχής


▪️Ευγενείς είμαστε, όχι κλακαδόροι της εξουσίας.

Σεμνοί είμαστε, δεν ωραιοποιούμε την πραγματικότητα. Αγωνιστικά αισιόδοξοι είμαστε και δεν μιλάμε γενικά για κλίμα συναίνεση και ομόνοιας.


▪️Είμαστε ξεκάθαροι: καμία απολύτως συναίνεση με αυτούς που στηρίζουν την δασοκτόνα πολιτική και τη βαρβαρότητα σε όλα τα επίπεδα. Καμία συναίνεση με αυτούς που δεν ψελίζουν ποιος την ευθύνη ενός επιλεκτικά ανίκανου κράτους, την ώρα που μιλάνε διθυραμβικά για τα 5,8 δις ευρώ ματωμένα πλεονάσματα, τα οποία τελικά πάνε στις τσέπες των λίγων ομίλων και όχι στις ανάγκες των πολλών.


🤝Συναίνεση θα δείξουμε στις αποφάσεις που θα προσφέρουν έμπρακτη βοήθεια στους πληγέντες, στην προστασία του δασικού μας πλούτου, στην ενίσχυση της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, στην άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των υποδομών, στο ρεύμα και στο νερό, στην ολική αποκατάσταση του φυσικού και δασικού πλούτου που καταστράφηκε, στο να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης στα Βριλήσσια και γενικά στις πυρόπληκτες περιοχές, όπως έχουμε, μεταξύ άλλων, προτείνει (https://lsvrilissia.wordpress.com/2024/08/22/4%ce%b7-2024-%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%83-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b7%cf%83-26-08-2024/)

.

✊Ο λαός μας δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη.


▪️Απευθυνόμαστε στους Βριλησσιώτες και τις Βριλησσιώτισσες, δείχνοντας ποιες πρέπει να είναι οι διεκδικήσεις, οι στόχοι πάλης, μαζί με την προσπάθεια να δυναμώσει η αλληλεγγύη, η λαϊκή δράση για να σωθούν οι λαϊκές περιουσίες. Διεκδικήσεις που συγκρούονται με την πολιτική του κέρδους και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της ΕΕ και όλων των κομμάτων της. Φωτίζοντας τη μόνη διέξοδο για τα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες, που δεν βρίσκεται σε μια άλλη, πιο «ικανή», αντιδεξιά κυβέρνηση, αλλά στην πάλη για την ανατροπή του αντιλαϊκού κράτους.


✊Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να σταθούμε πλάι στους συμπολίτες μας ώστε και αυτό το έγκλημα ούτε να ξεχαστεί ούτε να επαναληφθεί."

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο