Ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων, εκλεγμένων με τη Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων
20η/2024 ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων, εκλεγμένων με τη Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων:
«Ενημέρωση, πλαίσιο δράσης, διεκδικητικό πλαίσιο σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά της στα Βριλήσσια και στην Βορειοανατολική Αττική, αντιπυρικός σχεδιασμός, αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος».
Α.
Με το, υπ΄ αριθμ. πρωτ. 13118/14-8-2024, αίτημα μας εισηγηθήκαμε, ως Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων, όπως η 4η Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής Βριλησσίων, στις 26/08/2024, είναι μονοθεματική, με μοναδικό θέμα συζήτησης την πυρκαγιά στα Βριλήσσια και την βορειοανατολική Αττική, σχετική αναλυτική ενημέρωση, σχετική συζήτηση, τοποθετήσεις, μέτρα για τους πυρόπληκτούς, αποκατάσταση περιβάλλοντος κλπ.
Το ως άνω αίτημά μας έγινε αποδεκτό.
Ως εκ τούτου επανερχόμαστε ειδικότερα, αναφέροντας εισηγητικά τα κάτωθι, θέτοντας επιπλέον και τις αναφερόμενες στη συνέχεια της εισήγησης ερωτήσεις.
Σημειώνουμε ότι οι ερωτήσεις σχετίζονται με την ίδια θεματική. Εξειδικεύονται για την ενδελεχή κατανόησή τους, άρα και για την πληρέστερη απάντησή τους.
Β.
1. Η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Αττική με απώλειες 2 ανθρώπινες ζωές (η μία μάλιστα στη γειτονιά μας στο Πάτημα Χαλανδρίου, εργαζόμενης η οποία απανθρακώθηκε στον εργασιακό της χώρο), της και καταστροφικές συνέπειες σε περιουσίες και στο περιβάλλον δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», ούτε μια «κανονικότητα» λόγο ανέμων ή ξηρασίας, όπως προκλητικά η κυβέρνηση της ΝΔ μας καλεί να συνηθίσουμε, αποδεχόμενοι το ότι είναι κάτι σύνηθες και δεδομένο να καιγόμαστε κάθε χρόνο.
Η αλήθεια είναι πως εδώ και δεκαετίες, ειδικά οι περιοχές της Ανατολικής, της Βόρειας και της Δυτικής Αττικής βρίσκονται ξανά και ξανά στο έλεος μεγάλων πυρκαγιών με τεράστιες απώλειες για τον λαό και το περιβάλλον.
Τελικά, δεν περνάει χρονιά που να μην μετράμε τουλάχιστον μια καταστροφική φωτιά, όχι σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή αλλά στα προάστια της πρωτεύουσας, όπου συγκεντρώνεται ο μισός σχεδόν πληθυσμός της χώρας.
Ακόμη χειρότερα: Πλέον, μιλάμε για φωτιά που έφτασε μέσα στον αστικό ιστό, αφού διέσχισε 30 και πλέον χιλιόμετρα και κατέληξε στο Χαλάνδρι, αφού πέρασε μέσα από τα Βριλήσσια, δηλαδή μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας! Αυτό το τραγικό γεγονός κάνει στάχτη τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης των Βριλησσίων ότι η διαχείριση της πυρκαγιάς είναι «πετυχημένη», όταν σώζονται οι ανθρώπινες ζωές και καίγεται «μόνο» δάσος ή να λέμε μπράβο όταν καταφέραμε να σώσουμε μέρος του δάσους Θεόκλητος (δίχως επουδενί να επιτρέπουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, πολιτικής προστασίας και κατοίκων)
Τα γεγονότα είναι συγκεκριμένα: Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, κάηκαν 100.000 στρέμματα δάσους και η φωτιά έφτασε μέσα στην πόλη μας, καίγοντας σπίτια, αυτοκίνητα, μέρους του δάσους Θεόκλητος, την περιοχή Κρασσά (που ταλαιπωρείται εδώ και 39 έτη με ευθύνη όλων των διοικήσεων)και το σύνολο του Βριλησσού, που με μάχες παλεύαμε να σώσουμε και να αναδείξουμε. Τι άλλο επιτέλους πρέπει να γίνει για να παρθούν μέτρα;
Είναι ξεκάθαρο: Καμία κυβέρνηση, καμιά περιφερειακή ή τοπική διοίκηση, και πολύ περισσότερο η σημερινή κυβέρνηση, δεν μπορεί να πει «δεν ήξερε» ή να δηλώνει «αιφνιδιασμένη» από τις καιρικές συνθήκες.
Αυτό που διαχρονικά αποδεικνύεται είναι ότι ο μεγαλύτερος εμπρηστής είναι η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους και όλων των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τη ζωή του λαού και την περιουσία του, τον φυσικό πλούτο με όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης. Με ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς όταν αυτή ξεσπάσει που θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέσα και το ανάλογο δυναμικό.
Ο μεγαλύτερος ένοχος είναι η πολιτική και οι κατευθύνσεις της ΕΕ την οποία στηρίζουν όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, η οποία κυνικά και προκλητικά λέει πως τα έργα αντιπυρικής προστασίας (όπως άλλωστε και αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής), είναι «μη επιλέξιμα» λόγω κόστους.
Η πραγματική προστασία των δασών και η δασοπυρόσβεση βρίσκονται στον αντίποδα της εγκληματικής λογικής και πολιτικής του «κόστους – οφέλους» για αυτό τα δάση είναι παρατημένα στην τύχη τους και κάθε χρόνο μετράμε περισσότερες και μεγαλύτερες ζημιές.
Για μία ακόμη φορά κατέρρευσε με πάταγο το κυβερνητικό αφήγημα της «ετοιμότητας» του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους στην πιο κρίσιμη στιγμή της αντιπυρικής περιόδου, καθώς η ίδια περιοχή έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια 5 φορές από ανάλογες πυρκαγιές, αλλά αυτός αρκείται σε συνεχείς εντολές εκκένωσης στους κατοίκους στη βάση του δόγματος «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», καθώς και σε προκλητικές επικλήσεις στην κλιματική κρίση και στην «παρατεταμένη ξηρασία» ως άλλοθι.
Ακόμη περισσότερο, ακούσαμε φαιδρές δικαιολογίες ότι η πυρκαγιά «εκδηλώθηκε στο πολύ δύσβατο και πυκνό δάσος» (αλήθεια που, στα Βριλήσσια – στην Πεντέλη – στον Βαρνάβα;) χωρίς καμιά εξήγηση γιατί ένα τέτοιο δάσος, πολύτιμο για όλο το λεκανοπέδιο Αττικής και ταλαιπωρημένο από παλαιότερες πυρκαγιές, δεν προστατεύτηκε από το κράτος, δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη και πρόληψη.
Αποδεικνύεται ξανά με τραγικό τρόπο ότι είναι η παντελής έλλειψη πρόληψης (καθαρισμός δασών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών κ.α.) και οι καταστροφικές ελλείψεις στις αρμόδιες υπηρεσίες (παραμένουν περίπου 4.000 κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών) που οδηγούν στα γνωστά αποτελέσματα.
Οι δε εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ για ενίσχυση της πολιτικής προστασίας με το πρόγραμμα «Αιγίς» με πρόσθετα πυροσβεστικά μέσα και νέες τεχνολογίες, πέραν ότι αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των υπαρχόντων αναγκών, το κυριότερο είναι ότι δεν θα πλαισιώνουν ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό γενναίας χρηματοδότησης της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής, με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του δασικού πλούτου, την αποκατάσταση της διάσπασης της ενιαίας διαχείρισης και προστασίας των δασών καθώς και της πρόληψης από την κατάσβεση.
Έτσι αρκούνται, μετά τις καταστροφές, σε κάποιες αποζημιώσεις – ψίχουλα, όπως εν προκειμένω, μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, σε συνέχεια της κυβερνητικής σύσκεψης στην Πεντέλη στις 20/08/2024.
Μέσα σε αυτή την επαναλαμβανόμενη κατάσταση αυτό που ξεχώρισε άλλη μια φορά, είναι η αυτοθυσία του ανδρών και γυναικών του πυροσβεστικού σώματος, της αποδεκατισμένης πολιτικής προστασίας όπως και η συγκινητική συμβολή του απλού κόσμου να συμβάλει με όποιο τρόπο στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το σύνθημα που γεννήθηκε σε πρόσφατες ανάλογες καταστάσεις: «Μόνο ο λαός σώζει το λαό». Σε αυτόν τον αγώνα, βρέθηκαν και αυτήν τη φορά στην πρώτη γραμμή τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι οπαδοί και φίλοι του Κόμματος, έπειτα από δημόσιο κάλεσμα που απευθύναμε ήδη όταν ξεκίνησε η φωτιά στον Βαρνάβα.
1η ερώτηση: Ποιο το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου στις 12/08/2024;
Ποια η συμμετοχή της Π/Υ στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Βριλήσσια;
Υπήρχε οργανωμένο σχέδιο οργάνωσης και κινητοποίησης των εθελοντών που κατά δεκάδες θέλησαν και συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς;
Ποια η αναλυτική καταγραφή ζημιών, καταστροφών, αναγκών πυρόπληκτων οικογενειών και ποια η σχετική μέριμνα του Δήμου;
Γ. Σχετικά με την κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή Υπουργών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική
Μια ακόμη κυβερνητική φιέστα με “σχέδια” πάνω στα καμένα, μόνο περαιτέρω οργή προκαλεί και φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκαλύψει το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του λαού της πολύπαθης από τις καταστροφικές πυρκαγιές Βορειοανατολικής Αττικής. Προφανώς εδώ εντοπίζει ο πρωθυπουργός τα “βήματα προόδου” της κυβέρνησης του.
Η αναγκαία συζήτηση για την επόμενη μέρα μπορεί να γίνει μόνο σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης και του αστικού κράτους, που δεν έχει κανένα απολύτως σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη.
Άλλωστε και το περίφημο κυβερνητικό «σχέδιο των 10 σημείων» κινείται στην ολέθρια πεπατημένη και γνωστή από ανάλογες καταστροφές λογική. Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις ούτε να δώσει λύση στην αντιμετώπιση ανάλογων καταστροφών, γιατί αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως κόστος την προστασία της ζωής του λαού, που εμπορευματοποιεί τα δάση και που μας έφτασε να μετράμε συνεχώς καμένες δασικές εκτάσεις και λαϊκές περιουσίες!
Η κυβέρνηση στη γνωστή λογική “μετατροπής της καταστροφής σε ευκαιρία”, εντείνει την εμπορευματοποίηση των δασών αφού παραδίνει τη διαχείριση των δασών στους ξυλοβιομήχανους και τους ξυλέμπορους, με τα λεγόμενα “υβριδικά” σχήματα, με πιλοτική εφαρμογή στα 1,4 εκ. στρέμματα δασών της Αττικής.
Το λεγόμενο “ειδικό σχέδιο για την αντιπυρική προστασία και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής”, είναι αποσπασματικό, χωρίς καμιά ουσιαστική αξία, αφού δεν εντάσσεται στο πλαίσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών της Αττικής και συνδυασμένης αντιμετώπισης όλων των κίνδυνων (πλημμύρες, πυρκαγιές, κλπ).
Αντίστοιχα, προκαλεί και η εξαγγελία για αναδασώσεις των 58.340 στρεμμάτων αφού αφορά μόλις το 5% των καμένων εκτάσεων της Αττικής των τελευταίων χρόνων. Ενώ το ειδικό πρόγραμμα «πρασινίζω τον κήπο μου – πρασινίζω την Πεντέλη» μετατρέπει ως συνήθως την κρατική – κυβερνητική ευθύνη πλήρους αποκατάστασης αναδάσωσης και βελτίωσης του καμένου δάσους σε ατομική ευθύνη.
Ταυτόχρονα, τα μέτρα αποζημίωσης όπως και σε προηγούμενες καταστροφές σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζουν την πλήρη και 100% αποζημίωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τους πληγέντες.
2η ερώτηση: Πώς τοποθετείται η διοίκηση του Δήμου Βριλησσίων σχετικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες – δράσεις αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές;
3η ερώτηση: Πώς θα προχωρήσει η διοίκηση του Δήμου στο, εδώ και 39 έτη, άλυτο πρόβλημα της περιοχής Κρασσά (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βριλησσίων, εκτός σχεδίου κλπ).
Δ. Διεκδικητικό πλαίσιο
Η Λαϊκή Συσπείρωση, τόσο στους Δήμους, όσο και στην Περιφέρεια, το ΚΚΕ στη Βουλή και την Ευρωβουλή με ερωτήσεις και τοποθετήσεις του, στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις διεκδικήσεις των μαζικών φορέων της περιοχής.
ΑΜΕΣΑ:
Την αποζημίωση στο 100% των ζημιών όσων υπέστησαν καταστροφές στις περιουσίες τους. Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.
Τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές.
Την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των υποδομών, στο ρεύμα και στο νερό.
Την ολική αποκατάσταση του φυσικού και δασικού πλούτου που καταστράφηκε. Να κηρυχτούν αναδασωτέες όλες οι δασικές περιοχές που καταστράφηκαν. Καμία αλλαγή χρήσης γης, που θα επιτρέψει νέες επενδύσεις στα καμένα.
Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης στα Βριλήσσια και γενικά στις πυρόπληκτες περιοχές, καθώς οι καταστροφικές πυρκαγιές αυξάνουν τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων.
Διευθέτηση του εκκρεμούς ζητήματος του ρέματος Βριλησσού, με αναδάσωσή του και με την άμεση έναρξη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, με κύριο γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της περιουσίας και ζωής των κατοίκων.
Άμεσος καθαρισμός του ρέματος Βριλησσού και Πεντέλης – Χαλανδρίου (πέρα και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο καθαρισμός του αποτελεί νομικά ευθύνη της Περιφέρειας).
ΕΠΙΠΛΕΟΝ:
Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση.
Να στελεχωθούν τα Δασαρχεία Λαυρίου, Πεντέλης, Πάρνηθας, όλα τα δασαρχεία της Αττικής με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.
Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονος εξοπλισμός. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Να παρθεί πίσω η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.
4η ερώτηση: Πώς τοποθετείται η διοίκηση του Δήμου Βριλησσίων σχετικά με το, ως άνω, διεκδικητικό πλαίσιο;