Κακές εκτιμήσεις και έλλειψη συντονισμού


 Για τη μεγάλη πυρκαγιά εντοπίζει ο Δήμος Δημιουργίας και ο Κώστας Βαφειάδης 

Η παράταξη μας επέλεξε να παραμείνει σιωπηλή την ώρα της φονικής πυρκαγιάς καθώς το πρωτεύον ήταν η αντιμετώπιση της.

Δεν βοηθούν ποτέ οι άναρθρες κραυγές ούτε οι επικοινωνιακοί χειρισμοί σε τέτοιες περιπτώσεις. Και προφανώς δεν είμαστε όψιμοι συμμέτοχοι στην προστασία του βουνού και του δάσους μας.

Ως μια πρώτη ψύχραιμη θεώρηση της κατάστασης, οφείλουμε να πούμε ότι για άλλη μια φορά ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε ανεπαρκής. Μια φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής έφτασε να κάψει ένα μεγάλο τμήμα των Βριλησσίων και να μπει στον αστικό ιστό της πόλης μας το απόγευμα της Δευτέρας.

Κακές εκτιμήσεις και έλλειψη συντονισμού από όλους τους εμπλεκόμενους, οδήγησαν τη φωτιά εντός του περιαστικού δάσους και κατέστρεψαν σημαντικά την περιοχή Κρασσά τόσο από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος όσο και από κατοικίες και υποδομές ενώ κόστισαν και τη ζωή μιας εργαζόμενης συνδημότισσάς μας. Και όλα αυτά παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και απλών κατοίκων που έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να περιορίσουν τη ζημιά, με κίνδυνο της ζωής τους.

Προφανώς η κυβέρνηση αλλά και ο Δήμος πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς με αποζημιώσεις χωρίς εξαιρέσεις στους πληγέντες και με άμεση αντιμετώπιση των ζημιών σε υποδομές. Και βεβαίως να αντιμετωπίσει τα θέματα συντονισμού που πλήγωσαν ανεπανόρθωτα την πόλη μας.

Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι χωρίς γενναίες χρηματοδοτήσεις για τους δήμους για την ενίσχυση των υποδομών πολιτικής προστασίας (σε ανθρώπινο δυναμικό, μηχανήματα και εξωτερικούς συνεργάτες) δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική πρόληψη αφού η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς αφορά αποκλειστικά την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Πόσο μάλλον όταν λίγους μόλις μήνες πριν διαφήμιζε με σθένος την ετοιμότητά της που όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, ήταν ανύπαρκτη.

Η εκ των υστέρων χρηματοδότηση των Δήμων μετά τις πυρκαγιές μπορεί να είναι καλοδεχούμενη αλλά λειτουργεί ως «παρηγοριά στον άρρωστο» και προφανώς δεν άρει τις συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Τέλος, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συνέδραμαν - εργαζόμενους του Δήμου, εθελοντές και πυροσβέστες - με κάθε τρόπο ώστε να περιοριστεί το μέγεθος της καταστροφής.

Και αν πρέπει κάτι να κρατήσουμε ως θετικό, αυτό είναι η συμμετοχή εθελοντών που συνέδραμαν αποφασιστικά στον περιορισμό της φωτιάς - χωρίς τυμπανοκρουσίες και αυτοπροβολή - με μόνο κίνητρο τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και την πόλη μας.

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα θέσουμε όλα τα ερωτήματα που οφείλει να απαντήσει η Δημοτική Αρχή για το πως φτάσαμε εδώ και για όλα τα προβλήματα συντονισμού και ενεργειών που δεν απέτρεψαν την καταστροφή.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο