Ένταση και εκνευρισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο


 Για την καταστροφική πυρκαγιά - Τι είπαν οι επικεφαλής


Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024 η τέταρτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αφιερωμένη στην τελευταία καταστροφική πυρκαγιά, με την παρουσία δημοτών και πυρόπληκτων,.

Υπήρξε μεγάλη ένταση και εκνευρισμοί σε αυτή τη συνεδρίαση και ακούστηκαν προσβλητικές εκφράσεις, ένθεν - κακείθεν. 

Ο Δήμαρχος ζήτησε συγγνώμη για την περιοχή Κρασσά, δηλώνοντας ΄"τύψεις και ενοχές". 

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην αναμφισβήτητη διαρκή παρουσία του στην πρώτη γραμμή της μάχης της φωτιάς, γεγονός ακριβές, όπως βέβαια το ίδιο ισχύει και για τους συνδυασμούς της κ. Αρσένη και του κ. Αρχιμανδρίτη, όπως και εκπροσώπων του Δήμου Δημιουργίας και της Δράσης.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που έδωσε ο Δήμος για σώσει ό,τι μπορούσε, στην πλήρη ενεργοποίηση της Πολιτικής Προστασίας αλλά και των εργαζομένων του Δήμου, στις ευθύνες της κυβέρνησης για έλλειψη πυροσβεστικών μέσων.

Εμφανώς φορτισμένος δήλωσε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πόλη μας, "αυτό είναι το κόμμα μου" επισήμανε χαρακτηριστικά και πως δεν έχει καμία φιλοδοξία κομματικής θέσης και ανέλιξης ώστε να είναι κυβερνητικό φερέφωνο (το νόημα με δικά μας λόγια).

Παραδέχτηκε ελλείψεις στην προσπάθεια του Δήμου και υποσχέθηκε έναν στρατηγικό σχεδιασμό ενάντια στις φωτιές. Υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα δεχτεί καμία εξαίρεση στις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων.   

Η αντιπολίτευση στο σύνολό της άσκησε επιβεβλημένη και δριμεία κριτική στη διοίκηση, για πράξεις και παραλείψεις, υπέβαλλε δε και προτάσεις, επιτελώντας το θεσμικό της χρέος.

Ο Κώστας Βαφειάδης, μεταξύ των άλλων, ζήτησε να μην υπάρξει διάκριση στις αποζημιώσεις για πυρόπληκτους εντός κι εκτός σχεδίου, για έχοντες παραχωρητήρια και μη έχοντες.

Η Βούλα Λάμπρου - Αρσένη ζήτησε τα ακόλουθα: πληρωμή επί διετία ενοικίου πυρόπληκτων, στήριξη με ψυχολογική υποστήριξή τους, στήριξή τους μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου, άμεση τακτοποίηση της μελέτης και πράξης εφαρμογής για τον Κρασσά, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πολιτικής προστασίας, ενίσχυση οχημάτων πυρόσβεσης, οργάνωση - εκπαίδευση εθελοντικής ομάδας, ενημέρωση -ευαισθητοποίηση τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής από τους επικεφαλής για την διαχείριση της έκτακτης επιχορήγησης των 750 χιλιάδων ευρώ αλλά ομάδας διαχείρισης κρίσης αποτελούμενη από όλες τις παρατάξεις για την μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων. Την τελευταία δε πρόταση αποδέχτηκε ο Δήμαρχος και άμεσα πρόκειται να υπάρξει η πρώτη συνεδρίαση.

Ο Γιάννης Τσούτσιας μεταξύ των άλλων τόνισε και τα ακόλουθα: "Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε εγκαταστήσει ένα δίκτυο κρουνών και δεξαμενών μέσα στα ρέματα και όπου κρίνεται αναγκαίο; Και μέσα στα άλση και όπου αλλού χρειάζεται μέσα στην πόλη; Και δεν θα έπρεπε να έχουμε διαθέσιμη μια γεννήτρια στην κεντρική δεξαμενή της Βορείου Ηπείρου και ακόμη μια, στη δεξαμενή στο πυροφυλάκιο; Έναν πυροσβεστικό κρουνό με πυροσβεστική φωλιά στην Παύλου Μελά; Και δεκάδες δεξαμενές στον Κρασσά και τον Θεόκλητο; Τόσο μεγάλο κόστος έχουν αυτά; Τελικά, υπάρχουν σχέδια πολιτικής προστασίας στον Δήμο; Υπάρχει κάπου, σε κάποιο γραφείο, ένας χάρτης, όπου να είναι σημειωμένα και ενημερωμένα, για παράδειγμα, τα σημεία όπου βρίσκονται επιχειρήσεις πώλησης ξυλείας ή με εύφλεκτα υλικά, αυτές δηλαδή που λαμπάδιασαν στις μέρες μας, ώστε να έχουμε προβλέψει κοντά τους δεξαμενές και τη συντεταγμένη παρουσία εθελοντών;"

Ο Βασίλης Αρχιμανδρίτης, επισήμανε, μεταξύ των άλλων τα παρακάτω: "Γραφικοί και ξύλινοι είναι όσοι πασχίζουν να μας πείσουν ότι ακολουθώντας την ίδια πολιτική και στάση θα δούμε άσπρη μέρα. Κανείς δεν είπε ότι ο μεγάλος ένοχος είναι η ίδια η λειτουργία, διαχρονικά, του εχθρικού για τον λαό αστικού κράτους. Είναι η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που καθορίζει και τη δασική πολιτική. Η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και της χρήσης της, των δασικών οικοσυστημάτων, των παράκτιων περιοχών, όλων των φυσικών πόρων, η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και των green deal, που οπλίζει και το χέρι των εμπρηστών. Έργα υποδομής για πυροπροστασία, αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση δεν αποτελούν προτεραιότητες για το επιλεκτικά ανίκανο και εχθρικό κράτος, αλλά «κόστος δίχως όφελος» γι’ αυτό και δεν είναι «επιλέξιμες δαπάνες» για χρηματοδοτήσεις ούτε από την Ε.Ε.. Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση μιλάει για αυτά. Αυτή η πολιτική όμως, την οποία αντιπαλεύουμε κάθε μέρα, άφησε την περιοχή Κρασσά ακαθάριστη, απροστάτευτη να παλεύει να σωθεί με τις προσπάθειες της ηρωικής πολιτικής προστασίας, των ελάχιστων πυροσβεστών και των κατοίκων της περιοχής".

Κι ένα μικρό δικό μας σχόλιο: κατά την άποψή μας στο δημοτικό συμβούλιο δεν υπάρχουν εκπρόσωποι επικίνδυνοι για την πόλη, ούτε στη διοίκηση, ούτε στην αντιπολίτευση.

Όλοι οφείλουν να επιδεικνύουν μεγαλύτερη σοβαρότητα και προσοχή, ακόμα και στις εντάσεις και στους εκνευρισμούς τους.

Ναι, υπάρχουν πάντα ευθύνες που πρέπει ασφαλώς να καταλογίζονται τεκμηριωμένα, αλλά υπάρχει και η συγγνώμη. 

Εν πάση περιπτώσει "δεν θα φάμε ο ένας τον άλλον", ούτε "θα γίνουμε βούκινο στην τοπική κοινωνία" διότι τότε τα πράγματα θα είναι χειρότερα.

Τέλος, η δήλωση του Δημάρχου "εμένα κόμμα μου είναι τα Βριλήσσια", έχει ξανακουστεί εκατοντάδες φορές από τον Ξένο Μανιατογιάννη, δεν είναι καινούργια. Ωστόσο, η πράξη θα αποδείξει εάν όντως ισχύει αυτό και μακάρι να ισχύσει απόλυτα και κατά κεραία. Άραγε στον Πρωθυπουργό κύριε Δήμαρχε τα είπατε αυτά που μας λέτε;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο