Τα δικά μας Παιδιά


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 8:15΄μμ , στο ΤΥΠΕΤ (Υμηττού & Πλαταιών) από το Cine Δράση


Τα δικά μας Παιδιά/ I nostri ragazzi/The dinner

 

Ιταλία, Κοινωνική, Δραματική, 2014. Διάρκεια:92’.   Σενάριο: Valentina Ferlan, Ivano De Matteo. Σκηνοθεσία: Regia: Ivano De Matteo. Πρωταγωνιστούν: Alessandro Gassman, Giovanna Mezzogiorno, Luigi Lo Cascio, Barbora Bobulova, Rosabell Laurenti Sellers, Jacopo Olmo Antinori, Lidia Vitale, Antonio Salines, Roberto Accornero, Sharon Alessandri, Giada Fradeani, Cristina Puccinelli, Antonio Grosso, Adamo Dionisi

Το Cine Δράση συνεχίζει τις προβολές του την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου  στις 8:15’μμ, στο ΤΥΠΕΤ με την ταινία «Τα Δικά μας Παιδιά» του Ivano De Matteo. O σκηνοθέτης βασίζεται στο υπέροχο βιβλίο «Το Δείπνο» του Ολλανδού Herman Koch, (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2017) για να κριτικάρει καθηλωτικά και δηκτικά την αθέατη πλευρά της σύγχρονης αστικής οικογενειακής ζωής.    Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας  στο τμήμα Orizonti του Φεστιβάλ Βενετίας (2014) για  το καλογραμμένο σενάριο, την καθηλωτική ατμόσφαιρα και την απροσδόκητη κορύφωση, καθώς διερευνά θέματα όπως η κοινωνική ηθική, η βία, η αποξένωση και η ατομική ευθύνη. Δημιουργεί μια αγωνιώδη ταινία που δεν υποκύπτει στις εύκολες απαντήσεις και το διδακτισμό, αλλά αναδεικνύει επιδέξια το υποκριτικό, θυμωμένο, βίαιο, ανατριχιαστικό πρόσωπο ορισμένων ατόμων σήμερα, εφήβων ή ενηλίκων, το οποίο δεν έχουμε το θάρρος να δούμε ως σύμβολο μιας κοινωνίας με νεύρα στα άκρα, που το θέαμα της  είναι καθημερινό και τείνει να γίνει συνήθεια. Έφηβοι που κρύβουν θυμό και πλήξη με υπερπροστατευτικούς γονείς που δεν μπορούν να τους εκπαιδεύσουν ή να επικοινωνήσουν μαζί τους, αλλά με υπερβολική ανοχή τους κρατούν πάντα και με κάθε τίμημα ασφαλείς από ευθύνες και απογοητεύσεις, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να μετατραπούν σε τέρατα. 

 Σύμφωνα με το σενάριο, μια ζεστή καλοκαιρινή βραδιά δύο παντρεμένα ζευγάρια βγαίνουν για φαγητό σε ένα πολυτελές εστιατόριο. Οι άντρες είναι δύο εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους αδέρφια. Δεν ταιριάζουν, δεν αγαπιούνται ιδιαίτερα, συνεννοούνται μετά βίας, βρίσκονται συνεχώς σε σύγκρουση. Οι επιλογές ζωής του ενός δεν είναι αποδεκτές από τον άλλο. Ο Μάσιμο είναι ένας επιτυχημένος  δικηγόρος που ξέρει πώς λειτουργεί ο κόσμος και προσαρμόζεται σε αυτόν για να πλουτίζει. Ο Πάολο είναι ανθρωπιστής παιδίατρος, δεσμεύτηκε να σώζει ζωές παιδιών, προσπαθεί πάντα να κάνει το σωστό. Παρόλα αυτά συναντιούνται σε ένα τυπικό δείπνο μια φορά το μήνα, μαζί με τις συζύγους τους. Όπως κάθε παραδοσιακή μηνιαία συνάντηση τους έτσι και αυτή είναι ενοχλητική. Συζητάνε αδιάφορα για τετριμμένα ζητήματα. Τη δουλειά, τις διακοπές, τις πρόσφατες ταινίες, τους διεφθαρμένους πολιτικούς και οτιδήποτε άλλο είναι στην επικαιρότητα. Λόγια του αέρα, επιφανειακές κουβέντες, σε μια απόπειρα να συγκαλύψουν την ένταση που υπάρχει μεταξύ τους. Καθώς  το δείπνο φτάνει στη γαστριμαργική του κορύφωση, η ένταση μεταξύ των συνδαιτημόνων κλιμακώνεται. Ένα βίντεο βγαίνει στην επιφάνεια που παρουσιάζει δύο έφηβους, που ταιριάζουν φυσιογνωμικά με το γιο του ενός αδελφού και την κόρη του άλλου, να χτυπούν έναν άστεγο μέχρι θανάτου Τα προσωπεία μιας κόσμιας  συμπεριφοράς καταρρέουν. Πώς όμως οι δύο άνδρες, οι δύο διαφορετικές οικογένειες θα αντιμετωπίσουν το τραγικό γεγονός στο οποίο εμπλέκονται; 

Ο Ivano De Matteo διαθέτει στιβαρό σενάριο, που συνέγραψε ο ίδιος με τη Valentina Ferlan. Χτίζει μια ταινία επίκαιρη με στοιχεία κοινωνικού θρίλερ και ενδιαφέροντες χαρακτήρες που αποκαλύπτονται σταδιακά καθώς έρχονται αντιμέτωποι με αναρίθμητες αρνητικές πτυχές της καθημερινότητας. Με ώριμη γλώσσα και αισθητική, κοφτερούς και ειλικρινείς διαλόγους,  που πλουτίζει με μια δόση ειρωνείας, ελέγχει το σύνθετο θέμα του και το έμπειρο επιτελείο των ηθοποιών του αποσπώντας ερμηνείες υψηλού επιπέδου. Με τόλμη και ενσυναίσθηση θέτει ερωτήματα προς όλους μας: Πόσο καλά γνωρίζουμε τα παιδιά μας; Ως που είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε για να τα προστατεύσουμε; Με ποια τιμή; Και εν τέλει πόσο καλά γνωρίζουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς, πόσο  μπορούμε να παρακάμψουμε τις αρχές και τις αξίες μας, προκειμένου να προστατεύσουμε τα νεότερα μέλη της οικογένειας μας  που βρίσκονται σε κίνδυνο, με δική τους υπαιτιότητα; Η απάντηση είναι δύσκολη και το φιλμ απλά υπογραμμίζει την ερώτηση. Επιπλέον μια εκπληκτική ανατροπή οδηγεί σε ένα  τέλος αρκετά ανοιχτό, ίσως για να μην αναγκαστεί να πάρει την ευθύνη μιας θέσης. Έχει όμως ήδη κάνει αρκετά, για να διαμορφώσει ο θεατής τη δική του.

 Πολλά από τα εύσημα για το δυνατό αποτέλεσμα  του φιλμ ανήκουν στους τέσσερις εξαιρετικούς πρωταγωνιστές, ιδίως στους Alessandro Gassman που οδηγεί την ομάδα των γονιών και τους Luigi Lo Cascio, Barbora Bobulova και τη Giovanna Mezzogiorno να την ολοκληρώνουν. Όλοι τους ακόμα και οι Jacopo Olmo Antinori και Rosabell Laurenti Sellers,  στο ρόλο των εφήβων Michele και την Benedetta αντίστοιχα, δίνουν ανθρωπιά  και αξιοπρέπεια στους χαρακτήρες τους που υποδύονται. 

Εδώ:   https://www.youtube.com/watch?v=5RoOgSNQARI&t=1s το trailer

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο