Η επικοινωνιακή διαχείριση της Διοίκησης και η ευθύνη της αντιπολίτευσης
Γράφει ο Δημήτρης Κοντοδίνας, μέλος του Συνδυασμού: «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας»
Αναδημοσίευση από τα έντυπα "Βριλησσιώτικα Νέα (έκδοση Χειμώνα 2024)
Ο κύριος Γκρίνμπεργκ και στα Βριλήσσια
Πολλοί είναι αυτοί που αποδίδουν την επικοινωνιακή βελτίωση του πρωθυπουργού στον Αμερικάνο επικοινωνιολόγο Σταν Γκρίμπεργκ. Ωστόσο φαίνεται πως η ομόσταβλη Διοίκηση του Δήμου μας ζήλεψε την συγκεκριμένη τακτική και με επικοινωνιακά τεχνάσματα προσπαθεί να μεγεθύνει τα πεπραγμένα της.
Αλλεπάλληλα βίντεο για την τοποθέτηση φωτεινών σημάνσεων ‘STOP’ σε ορισμένα σημεία της πόλης. Ουδείς αμφιβάλλει για την σημασία τους, ωστόσο η υπερβολική προβολή, πέρα από ανούσια, δημιουργεί και άλλες σκέψεις. Για να δημιουργείται τέτοια επικοινωνιακή εκστρατεία για μερικές φωτεινές σημάνσεις, τι θα γίνει σε ένα μεγαλύτερο έργο; Ή μήπως αυτό θα είναι το μεγάλο έργο της σημερινής Διοίκησης;
Η αλήθεια είναι πως είχε κι ένα θετικό στοιχείο η συγκεκριμένη καμπάνια. Αποτελεί το πρώτο έργο που διαφημίζει η παρούσα διοίκηση, το οποίο δεν είχε ήδη συμβασιοποιηθεί από την προηγούμενη. Το πρώτο τεχνικό έργο της Διοίκησης Πισιμίση είναι γεγονός, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της!
ΥΓ. Παρακολούθησα την ομιλία του Δημάρχου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Ρόδο. Οφείλω να πω πως με αιφνιδίασε θετικά.
Η αντιπολίτευση να ομονοεί σε βασικά θέματα
Το παρόν σκηνικό τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στις Επιτροπές, στο οποίο η Διοίκηση έχει την απόλυτη πλειοψηφία, επιβάλλει ως αδήριτη την ανάγκη το σύνολο της αντιπολίτευσης να ομονοεί σε κάποια βασικά θέματα.
Η βασική θεσμική υποχρέωση της αντιπολίτευσης είναι ο έλεγχος της συμπολίτευσης. Η ενωμένη αντιπολίτευση μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις αποφάσεις της δημοτικής αρχής. Έτσι, εξασφαλίζεται ότι οι πολιτικές και οι δράσεις της πλειοψηφίας ελέγχονται ουσιαστικά και δεν περνούν χωρίς κριτική. Η κατακερματισμένη αντιπολίτευση πολύ δύσκολα μπορεί μεμονωμένα να αντικρούει την απόλυτη συστράτευση 17 συμβούλων, τους οποίους πέρα από τα Βριλήσσια, στην πλειοψηφία τους ενώνει και η κομματική ταυτότητα. Για τον λόγο αυτό, επιβάλλεται, κατ’ ελάχιστον σε πολύ βασικά θέματα, η συνεννόηση. Και πρώτα απ’ όλα για το καλό της πόλης που ζούμε. Αυτή θα πρέπει να είναι και η συγκολλητική ουσία κάθε ανεξάρτητης παράταξης που δεν λειτουργεί με κομματικά κριτήρια.
Η συνεργασία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο δεν σημαίνει απώλεια της ταυτότητάς τους, αλλά ανάδειξη της δύναμης της ενότητας μπροστά σε κοινούς στόχους. Με διάλογο, αμοιβαίο σεβασμό και επίκεντρο το καλό της τοπικής κοινωνίας, μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων και στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους δημότες. Άλλωστε, η ουσία της δημοκρατίας βρίσκεται στη σύνθεση των απόψεων και στη συνεργασία για το κοινό καλό.
Δημήτριος Κοντοδίνας
Μέλος Δημοτικού Συνδυασμού ‘Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας’