KOIΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
Αναδημοσίευση από τα έντυπα "Βριλησσιώτικα Νέα (έκδοση Χειμώνα 2024)
Ο Δήμος Βριλησσίων, όπως και κάθε άλλος δήμος στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Η κοινωνική πολιτική μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό υποστηρικτικό τομέα σε έναν δήμο, καθώς αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.
Ο Δήμος κατά το 2016 - 2023 (μία περίοδος μνημονίων και πανδημίας), επέδειξε μια σημαντική δέσμευση για την ανάπτυξη και ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής δημιουργώντας πολυάριθμες νέες δομές. Με προγράμματα και πρωτοβουλίες, ο Δήμος εργάστηκε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η κοινωνική πολιτική στον Δήμο Βριλησσίων εστίασε σε πολλούς τομείς και σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως ηλικιωμένους, παιδιά, ΑμεΑ, άνεργους, φροντιστές ηλικιωμένων & ΑμεΑ κ.α. Υπήρχαν πρωτοβουλίες για την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που στόχευαν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης στην τοπική κοινότητα. Μέσω συνεργασιών με τοπικούς & άλλους φορείς, ο Δήμος ενίσχυε την κοινωνική ευαισθητοποίηση και προωθούσε τη συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας.
Συνολικά, η περίοδος 2014-2023 αντιπροσώπευσε μια φάση ενίσχυσης και ανάπτυξης της κοινωνικής πολιτικής στον Δήμο Βριλησσίων. Ο Κοινωνικός Οργανισμός απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος ενός δήμου που σέβεται του πολίτες του και είναι δίπλα σε όλους, με δημιουργία νέων δομών και επέκταση των υπαρχόντων, αποτελώντας σημείο αναφοράς και πρότυπο λειτουργίας δομών για όλη την Ελλάδα.
Σήμερα παρακολουθούμε την αποδόμηση όλων των παραπάνω επιτεύξεων. Με την κατάργηση του Οργανισμού συγχωνεύθηκαν οι υπηρεσίες και οι δομές του σε έναν ήδη υποστελεχωμένο Δήμο ο οποίος αδυνατεί – ή δεν επιθυμεί – την συνέχισή τους.
Το πρώτο που θεώρησε πρέπον να πράξει η νέα διοίκηση ήταν να απαξιώσει ό,τι είχε δημιουργηθεί από τη διοίκησή μας, έχοντας το θράσος να παρουσιάζει μία εικόνα κακής διαχείρισης η οποία όχι απλά δεν ισχύει αλλά υπάρχει και έκθεση μετά από έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στον Οργανισμό που αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.
Η μικροπρεπής λογική του να εξυπηρετούμε μόνο τους δικούς μας, ήρθε να εγκατασταθεί με την νέα διοίκηση, απαξιώνοντας, υποβαθμίζοντας, εκμηδενίζοντας, συρρικνώνοντας και λειτουργώντας εκδικητικά προς την προηγούμενη διοίκηση χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτό έχει αντίκτυπο στους κατοίκους του Δήμου μας.
• Η ψήφιση δημιουργίας ΚΕΠ Υγείας προκαλεί αλγεινή εντύπωση, ειδικά όταν υπάρχει ένα πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο με εθελοντές ιατρούς, με μόνιμο ιατρό, με δυνατότητα συνταγογράφησης μέσω ΗΔΙΚΑ, το οποίο είχε δικό του λογισμικό με μητρώο ασθενών, που εξυπηρετούσε όλους τους κατοίκους αλλά και πραγματοποιούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου πλήθος προληπτικών εξετάσεων. Το ΚΕΠ Υγείας ήρθε για να συρρικνώσει τις παροχές του δημοτικού ιατρείου, να προωθήσει προς ιδιώτες ιατρούς πελάτες, να αντιγράψει το πελατολόγιο που ήδη έχουν τα δημοτικά ιατρεία, χρησιμοποιώντας νέο λογισμικό, την στιγμή που ήδη υπήρχε λογισμικό ιατρικής καρτέλας ασθενή.
• Ο περιορισμός των συμμετεχόντων μελών στα ΚΑΠΗ, και η παρέμβαση ξένων παραγόντων που χρησιμοποιούν στοιχεία των μελών για να κανονίζουν εκδρομές προς όφελός τους, απομακρύνουν σταδιακά τα μέλη μας, τα οποία και δυσανασχετούν. Στην διαμόρφωση του προγράμματος δεν συμμετέχει κανείς υπηρεσιακός παράγοντας με την απαραίτητη τεχνογνωσία. Η επιλεκτική και περιορισμένη πια συνταγογράφηση, δημιουργεί πολλά παράπονα γεγονός που δυσχεραίνει την καθημερινότητα των μελών, προτρέπονται δε να μεταβαίνουν σε δημόσιες υπηρεσίες, όταν πριν εξυπηρετούνταν άπαντες καθημερινά.
• Η κοινωνική ιματιοθήκη έχει υποβαθμιστεί & απαξιωθεί προσφέροντας σπανίως ιματισμό σε πολίτες και δομές που τα έχουν ανάγκη. Ό,τι έχει απομείνει δεν ξέρουμε πως διοχετεύεται και πού, ενώ επιχειρείται προσπάθεια απομάκρυνσης τεχνηέντως των ελαχίστων εθελοντριών που έχουν απομείνει.
• Το κοινωνικό παντοπωλείο, αφού επιχειρήθηκε μια άνευ προηγουμένου παρουσίαση εικόνας μη ορθολογικής διαχείρισης!!, με επιλεκτικές αναφορές αριθμών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα λειτουργίας 10 ετών.
• Το Βοήθεια στο Σπίτι, έχει επιστρέψει στην λειτουργία του 15 χρόνια πίσω αφού η συρρίκνωση έχει επέλθει και εδώ. Αρνήθηκαν την παροχή των υπηρεσιών του σε συνδημότες μας που το έχουν ανάγκη σκαρφιζόμενοι κριτήρια που δεν υπάρχουν. Από 291 εξυπηρετούμενους πλέον το πρόγραμμα εξυπηρετεί ΜΟΝΟΝ 52.
• Οι δράσεις και συνεργασίες με τα σχολεία μας για την ευαισθητοποίηση όλων στην αλληλεγγύη και την ενδυνάμωση της εν συναίσθησης έχει ξεχαστεί ή δεν θεωρούνται απαραίτητες.
• Ο οργασμός δραστηριοτήτων και υποστήριξης σε όλο τον πληθυσμό των Βριλησσίων αλλά και εκτός Δήμου, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και μάλιστα σε μια περίοδο που ο κόσμος βρίσκεται σε αδιέξοδο οικονομικό, ψυχολογικό και κοινωνικό.
Στις ερωτήσεις που υποβάλουμε, δίνονται επιλεκτικές απαντήσεις οι οποίες αποφεύγουν την ουσία, επιδεικνύοντας άγνοια νομοθεσίας και λειτουργίας των δομών.
Στην έκθεση ιδεών – και όχι εισήγηση βάσει στοιχείων – που έσπευσε η δημοτική αρχή να παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο προσπάθησε να χτυπήσει έναν οργανισμό που ο προϋπολογισμός του κάλυπτε αποκλειστικά λειτουργικά έξοδα (κυρίως μισθοδοσία και τις απαραίτητες προμήθειες όπως τρόφιμα, καύσιμα) και όπως προανέφερα έχει ελεγχθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λαμβάνοντας μια άψογη έκθεση. Να συμπληρώσω ότι υπάρχουν ετήσιοι Ισολογισμοί και Απολογισμοί – από Ορκωτούς Ελεγκτές-Λογιστές – από την ανάληψη των καθηκόντων μου μέχρι και την αποχώρησή μου. Η εμπάθεια της νέας διοίκησης στο πρόσωπό μου είναι εμφανής σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια και τον απαξιώνουν διότι τον έχουν συνδέσει μαζί μου.
Η μόνιμη καραμέλα της νέας διοίκησης ότι λεφτά δεν υπάρχουν για κοινωνικές δράσεις, έρχεται σε αντίθεση με τις αναθέσεις που πραγματοποιεί. Μία απλή αναζήτηση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων θα πείσει. Η πολιτική της νέας διοίκησης έγκειται απλά και μόνον στη διαχείριση των Κεντρικών οδηγιών, που στοχεύουν στην μείωση του ρόλου του κράτους στην οικονομία, στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών και στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης.
Η εμπάθεια σε θέσεις ευθύνης δεν χωράει, αντίκτυπο θα έχει μόνο στο δήμο και τους κατοίκους του. Η Κοινωνική Πολιτική δεν έχει πρόσωπο και θα πρέπει να υπηρετεί όλους ποικιλοτρόπως.
ΒΟΥΛΑ ΑΡΣΕΝΗ-ΛΑΜΠΡΟΥ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ «ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ»