Η Ανεργία στην EE, στην Ελλάδα και στις Περιφέρειες της ΕΕ.

(Μέρος 3ο).


Ελληνόγλωσσα αρκτικόλεξα: ΕΕ: Ευρωπαϊκή Ένωση. ΕΕ27: Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών. Κ-Μ (κ-μ): Κράτη Μέλη. ΠοΣυΑν%: Ποσοστό (%) της Συνολικής Ανεργίας (ή Συνολική Ανεργία ή Ανεργία για συντόμευση).

Ξενόγλωσσες βραχυγραφίες: Eurostat: European Statistical Office.NUTS: Nomenclature des Unités Territoriales Statistiques (Κοινή Ονοματολογία των Εδαφικών Στατιστικών Μονάδων). NUTS2: Γεωκωδικός Περιφερειών. 


ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ 1

 [24] Στα Μέρη 1 και 2 αποκαλύφθηκε η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Βαβέλ και ακόμη περισσότερο της «ξεχαρβαλωμένης και χρεόδουλης Ελλάδας» με κριτήριο τις απαράδεκτα πολύ υψηλές ετήσιες τιμές και το τεράστιο εύρος των τιμών του Ποσοστού (%) Συνολικής Ανεργίας (εφεξής ΠοΣυΑν%). 

Κατάσταση που επιβεβαιώνει το γεγονός του απύθμενου κατακερματισμού της ΕΕ27 δίκην patchwork ή το γεγονός ότι το Αποκλίνον Ευρωπαϊκό Νομικοπολιτικό Κατασκεύασμα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια πολυκατοικία με πολλά υπόγεια, πολλούς υπέργειους ορόφους και μερικά ρετιρέ ή, όπερ το αυτό, μια Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.

Εννοείται το αυτονόητο. Ότι δηλαδή η δυστοπική Ελλάδα ανήκει στους πληβείους των υπογείων της Ευρωπαϊκής Πολυκατοικίας.

Στο παρόν Μέρος 3 του άρθρου θα δοθούν μερικά γραφήματα που δείχνουν αν το ίδιο συμβαίνει και με τις 13 Ελληνικές Περιφέρειες (υποεθνικές χωρικές  ενότητες των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού) μεταξύ των αντιστοίχων 290 Ευρωπαϊκών Περιφερειών της γεωκωδικής ταξινόμησης NUTS2 ενόψει των επερχομένων αυτοδιοικητικών εκλογών της αφόρητης «blah blah blah – λογίας» και των «δυσκοίλιων cliché» που πολλές φορές αγγίζουν τα όρια της αποκρουστικής  «bullshit-ο-λογίας». 

Το δεύτερο αυτονόητο που εννοείται είναι ότι ο αναγνώστης και η αναγνώστρια μπορούν πανεύκολα να κρίνουν τα ad hoc αποτελέσματα των συγκρίσεων «δια γυμνού οφθαλμού» ακόμη και αν αυτά «δεν τους συμφέρουν ή συγκρούονται με ιδιοτελή συμφέροντα, ατομικιστική προσοδοθηρία και θεσιθηρία, taboo, fetich, ιδεοληψία, προκατάληψη και υποκρισία στο πλαίσιο των πανχρονικών «κατά συνθήκη κοινωνικο-πολιτικών και οικονομικών ψευδών» (σσ: δάνεια φράση από το σπουδαίο έργο του Max Nordau «τα κατά συνθήκη ψεύδη»)


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΤΟΥΣ 2022

[25] Στο Γράφημα 1 (Μέρος 3) απεικονίζονται οι 15 (από τις 290) Ευρωπαϊκές Περιφέρεις NUTS2 οι οποίες είναι Πρωταθλήτριες της Αριστείας αναφορικά με την καθήλωση του ΠοΣυΑν% σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές το 2022. 

Τιμές που είναι πολύ μικρότερες από το ποσοστό φυσιολογικής ανεργίας 5% το οποίο αντιστοιχεί στην Πλήρη Απασχόληση καθώς επίσης και με τιμές πολύ μικρότερες του ΜΟ της ΕΕ (6,2%). 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ΠοΣυΑν% αυτών των εκλεκτών και πολιτισμένων Περιφερειών είναι κατά πολύ μικρότερα από την τιμή του «εθνικό ονείδους» της ανεργίας στην Ελλάδα (12,5%).

Υπεράριστες επιδόσεις είχε η Περιφέρεια  Strední Cechy της Τσεχίας ως μια primus inter pares.

Στην 15άδα της αριστείας βρίσκονται 5 Περιφέρειες της Τσεχίας, 5 Περιφέρειες της Πολωνίας, 2 Περιφέρειες της Ουγγαρίας, 2 Περιφέρειες της Γερμανίας και 1 Περιφέρεια του Βελγίου.

[26] Στο Γράφημα 2 (Μέρος 3) οι 15 (από τις 290) αποτυχημένες και τελευταίες  στη σειρά Κατώτερες Περιφέρειες με πολύ υψηλές τιμές του ΠοΣυΑν%. 

Ουραγός είναι η Περιφέρεια Ciudad de Ceuta της Ισπανίας.

Σε αυτήν την 15άδα των Περιφερειών Πληβείων συνυπάρχουν: 6 Περιφέρειες της Ισπανίας, 4 Περιφέρειες της Ελλάδας, 3 Περιφέρειες της Ιταλίας και 2 Εξωχώριες Περιφέρειες της Γαλλίας. 

[27] Αξίζει να επισημανθεί το τεράστιο εύρος των ακραίων τιμών R (=maximum – minimum) των τιμών του ΠοΣυΑν% των 290 Ευρωπαϊκών Περιφερειών το οποίο φθάνει στο αστρονομικό μέγεθος του R=28,4% -1,2%= 27,2% (WOW!).

Κατάσταση που αποκαλύπτει την Απόκλιση, την Ανισομέρεια και την Ανισότητα της Ανισόρροπης Ευρωπαϊκής Πολυκατοικίας με τα πολυάριθμα υπόγεια στα οποία δυστυχώς ανήκουν και οι 13 Ελληνικές Περιφέρειες, συμπεριλαμβανόμενης τη; Αττικής.

Κατάσταση ανάλογη με την αποτυχία ολόκληρης τη χώρας  με κριτήριο τη συνολική ανεργία (όπως και στη βάση άλλων κριτηρίων λ.χ. Ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας που παρουσιάσαμε  πρόσφατα σε ad hoc μονογραφία).

[28] Στο Γράφημα 3 (Μέρος 3) φαίνονται οι εξευτελιστικές επιδόσεις των 13 Ελληνικών Περιφερειών (μεταξύ των 290) με κριτήριο τις τιμές του ΠοΣυΑν% το 2022.

‘Όλες οι Ελληνικές Περιφέρειες έχουν τιμές του ΠοΣυΑν% πολύ υψηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου 6,2% και ακόμη υψηλότερες σε σχέση με το φυσιολογικό 5% ενώ απέχουν παρασάγγας από τις επιδόσεις της Τσεχικής Περιφέρειας Πρωταθλήτριας  Strední Cechy. 

Σαφέστατα έχουν επιδόσεις που αντιστοιχούν στους υπόγειους ορόφους της Ευρωπαϊκής Πολυκατοικίας των 290 Περιφερειών NUTS2 όπως άλλωστε συμβαίνει και με την Ελλάδα σε επίπεδο συγκριτικής αξιολόγησης των κρατικών οικονομιών από πλευράς ανεργίας.

Εννέα από τις 13 Ελληνικές Περιφέρειες έχουν ΠοΣυΑν% μεγαλύτερα του αντίστοιχου εθνικού ποσοστού ενώ 4 Περιφέρειες έχουν τιμές του ΠοΣυΑν% μικρότερο από το αντίστοιχο εθνικό ποσοστό (12,5%). 

Εξίσου θλιβερές και εξευτελιστικές οι θέσεις που καταλαμβάνουν οι 13 Ελληνικές Περιφέρειες μεταξύ των 290 Ευρωπαϊκών Περιφερειών.

Ουσιαστικά βρίσκονται στον «πάτο» της κατάταξης.

 [29] Για την απόκτηση μιας ακόμη πιο αποκαλυπτικής εικόνας στο Γράφημα 4 (Μέρος 3) φαίνεται το πόσες φορές μεγαλύτερη είναι η συνολική ανεργία των 13 Ελληνικών Περιφερειών καθώς και της Ελλάδας σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ (6,2%).

Στο επόμενο  Γράφημα 5 (Μέρος 3) αποκαλύπτεται το πόσες φορές μεγαλύτερη ή μικρότερη είναι η συνολική ανεργία των 13 Ελληνικών Περιφερειών σε σχέση με την αντίστοιχη της Ελλάδας συνολικά.

 [30] Όπως προαναφέρθηκε στα προηγούμενα Μέρη της παρούσας μονογραφίας ενδιαφέρον παρουσιάζει η πλήρης 12ετία 2011-2022 η οποία ταυτίζεται με τον Αυτοδιοικητικό Εκσυγχρονισμό του Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος Καλλικράτης τον οποίο όλοι ανεξαιρέτως έχουν αποδεχθεί  και υπηρετούν (στο μέτρο και στο βαθμό που είναι de jure, in abstracto, δεοντολογικά και συγχρόνως de facto, in concreto και οντολογικά ικανοί να το πράξουν και να το βελτιώσουν).

Post hoc ergo propter hoc στο Γράφημα 6 (Μέρος 3) παρουσιάζεται η Ετήσια Χρονολογική Σειρά των τιμών του ΠοΣυΑν% της 12ετίας 2011-2022 για την ΕΕ, την Ελλάδα (συνολικά), την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Πελοποννήσου την οποία επιλέξαμε να δείξουμε ως πατρώα γη. 

Ο αναγνώστης και η αναγνώστρια μπορούν ιδίοις όμμασιν να αντιληφθούν τις grotesque συγκρίσεις των επιδόσεων.

ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ


Σύμφωνα με το σοφό ρητό «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» του Χείλωνα του Λακεδαιμόνιου  τα συμπεράσματα της ad hoc μονογραφίας είναι:

(i) O tempora o mores (Κικέρων), 

(ii) «Αιδώς Αργείοι» (Ομήρου Ιλιάς), και iii) «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» (Γιώργος Σεφέρης).











Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο