Ζήσε και Γίνε

 


Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024, 9:00μμ, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο βριλησσίων (25ης Μαρτίου & Μακεδονίας) από το Cine Δράση

Ζήσε και Γίνε/Live and Become/Va Vis et Deviens

Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισραήλ, Δραματική Κομεντί, 2005. Διάρκεια: 120’.  Σκηνοθεσία:   Radu Mihaileanu. Σενάριο: Alain-Michel Blanc, Radu Mihaileanu. Πρωταγωνιστούν: Yaël Abecassis, Roschdy Zem, Sirak M Sabahat, Roni Hadar, Mosche Agazai, Mosche Abebe

Το Cine Δράση συνεχίζει τις προβολές του την Πέμπτη 1η Αυγούστου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων με την ταινία «Ζήσε και Γίνε»  του Radu Mihaileanu. Η συγκινητική, πολιτικά έξυπνη  επική ιστορία ενός νεαρού αγοριού, χριστιανού από την Αιθιοπία που το 1984  μετά από προτροπή της μητέρας του,  προσποιείται τον ορφανό και  Εβραίο ώστε να μεταφερθεί στο Ισραήλ  μαζί με  χιλιάδες άλλους Αιθίοπες Εβραίους (Falasha) που απελαύνονται από την αφρικανική αυτή χώρα εξ αιτίας των θρησκευτικών τους αντιλήψεων. Μια δυνατή και συναρπαστική ταινία η οποία με αφορμή αυτό το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός πραγματεύεται μεγάλα πανανθρώπινα ζητήματα όπως αυτά της   θρησκείας, της ταυτότητας, της συγγένειας, των δεσμών αίματος, της μητρικής αγάπης, της ένταξης-αφομοίωσης των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους.

Αφρική.  Αιθιοπία. Στα μέσα της δεκαετία του ’80, το καθεστώς του Μεγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ ανάμεσα στις διώξεις άλλων μειονοτήτων αποφασίζει να απελάσει στο Ισραήλ όλους τους Εβραίους κατοίκους του. Μια μεγάλη επιχείρηση με την επωνυμία «Μωυσής»  οργανώνεται για αυτό το σκοπό. Αυτή τη χρονική στιγμή, ο 9χρονος Σλόμο (Moshe Agazai) βρίσκεται με τη μητέρα του σε έναν καταυλισμό προσφύγων στο Σουδάν και  παρακολουθούν το γιο μιας άλλης γυναίκας να πεθαίνει στην αγκαλιά της. Εκείνη ξέρει ότι αυτή είναι η μοναδική της ευκαιρία να σώσει τον δικό της παιδί. Τον τραβάει στην άκρη και του λέει: «Πήγαινε. Ζήσε. Γίνε». Δάκρυα γεμίζουν τα μάτια του γιατί δεν καταλαβαίνει την επιθυμία  της να φύγει μακριά. Αλλά υπακούει και ξεκινά ένα ταξίδι που θα τον οδηγήσει σε άγνωστα μέρη και πρωτόγνωρες εμπειρίες. Η γυναίκα που έχασε τον γιο της συμφωνεί να γίνει η «ανάδοχος» μητέρα του και μαζί επιβιβάζονται σε ένα αεροπλάνο που μεταφέρει σε ασφαλή γη χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους. Η γυναίκα που δέχτηκε να τον παρουσιάζει ως δικό της τον συμβουλεύει να κρατήσει μυστική την πραγματική του ταυτότητα. Αν ανακαλυφθεί ότι δεν είναι Εβραίος, θα απελαθεί πίσω στο Σουδάν. Το αγόρι αν και χριστιανός παίρνει το όνομα Σλόμο. 

Ακριβώς όταν αρχίζει να πιστεύει ότι αυτή η νέα ζωή θα είναι καλή για αυτόν, η ανάδοχος  μητέρα  πεθαίνει από φυματίωση βυθίζοντας τον σε μια περίοδο κατάθλιψης και βίαιης αντιμετώπισης των προβλημάτων στο ορφανοτροφείο που φιλοξενείται. Αποδεικνύεται άριστος μαθητής που μαθαίνει εύκολα τα εβραϊκά.  Μπαίνει σε πρόγραμμα υιοθεσίας. Η νέα του οικογένεια είναι ένα φιλελεύθερο, Γαλλοισραηλινό ζευγάρι  η Γιαέλ (Yael Abecassis) και ο Γιόραμ (Roschdy Zem). Δένεται με την ανάδοχη μητέρα του, μια παθιασμένη και υπομονετική γυναίκα που πρόθυμα αντέχει τη συστολή και την άρνησή του να φάει. Η Γιαέλ εξαγριώνεται όταν ο διευθυντής του σχολείου θέλει να  τον διώξει, κάτω από την πίεση προκατειλημμένων γονιών που πιστεύουν ότι ο νέος μαθητής θα μεταδώσει άγνωστες ασθένειες στα παιδιά τους και θα κατεβάσει το επίπεδο εκπαίδευσης τους. Από την άλλη ο θετός του πατέρας θα τον υπερασπιστεί όταν φανατικοί ραβίνοι θα επιδιώξουν να τον «εξαγνίσουν»  τελετουργικά.

Στον αγώνα του να επιβιώσει στο Ισραήλ, ο Σλόμο (Mosche Abede ως έφηβος, Sirak M. Sabahat ως νέος) βρίσκει πολλούς συμμάχους πέρα ​​από τους γονείς του. Ο θετός παππούς (Rami Danon) του παρέχει ηθική υποστήριξη. Είναι εκείνος που στη διάρκειας μιας επίσκεψης του στο κιμπούτς που ο Σλόμο προσφέρει εθελοντική εργασία θα του μιλήσει για την ανάγκη και τη δυνατότητα οι δυο λαοί Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί να ζουν ειρηνικά, σεβόμενοι ο ένας την ύπαρξη του άλλου.  Η σοφία του Αιθίοπα ραβίνου Κες Αμρά    που το παιδί  τον   επισκέπτεται και τον συμβουλεύεται τακτικά το ωριμάζει. Σε ένα σημείο καμπής στη ζωή του,  θα συναντήσει έναν ανεκτικό αστυνομικό που τον προτρέπει να αντικρούει όσους αρνούνται την αξιοπρέπειά του και να διεκδικεί τα δικαιώματά του.  Αλλά κυρίως θα έχει πάντα μαζί του τη Σάρα (Roni Hadar), μια τρελή νεαρή γυναίκα που τον κυνηγάει με πάθος δέκα ολόκληρα χρόνια.  Ο σκηνοθέτης κάνει αριστοτεχνική δουλειά μεταφέροντας την ενοχή που φέρει αυτός ο χριστιανός Αιθίοπας. Γιατί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του στο Ισραήλ ο Σλόμο θα βασανίζεται από  τα δύο μεγάλα μυστικά του. Και δεν θα  αποκαλύπτει ούτε στη Σάρα ότι δεν είναι  Εβραίος ή ορφανός, απλώς ένα αγόρι από την Αφρική που επέζησε εμφυλίων και λοιμών και θέλησε να εκπληρώσει την επιθυμία της μητέρας του να «φύγει, να ζήσει και να γίνει κάτι». Με τη δύναμη που του προσφέρει η βαθιά και ακλόνητη αγάπη των 4 γυναικών της ζωής–της πραγματικής του μητέρας που φυλάει σαν θησαυρό στη μνήμη του, της «παρένθετης», της θετής  και της Σάρα θα καταφέρει να διαμορφώσει τελικά μια ταυτότητα και να δημιουργήσει μια ευτυχία αποκλειστικά δική του. 

Το σενάριο της ιστορίας  γράφτηκε από τους Alain-Michel Blanc και  Radu Mihaileanu, και βασίζεται σε χιλιάδες προσωπικές ιστορίες Αιθιόπων-Εβραίων που μετανάστευσαν στο Ισραήλ αλλά και σε ιστορίες χιλιάδων άλλων ανθρώπων που ο μόνος δρόμος να επιβιώσουν είναι ο δρόμος της αναγκαστικής προσφυγιάς. Η ταινία συνοψίζει τις δοκιμασίες ενός ολόκληρου εκτοπισμένου πληθυσμού σε εκείνες του αγοριού και ταυτόχρονα καλύπτει πολλά πολιτικά θέμα όπως η αντιμετώπιση των Falasha από την ηγεσία των ραβίνων, η σύγκρουση στα Κατεχόμενα, η μετατροπή του Ισραήλ σε μια αυταρχική, αστυνομοκρατούμενη, στρατιωτικοποιημένη χώρα.  Κέρδισε 13 βραβεία σε διεθνείς διοργανώσεις  ανάμεσα τους 3 στη  Berlinale, στην Κοπεγχάγη, στο Βανκούβερ, το Βραβείο César Καλύτερου Σεναρίου και άλλα. Αντίθετα δεν κέρδισε κανένα στο Ισραήλ αν και ήταν υποψήφια για 3 βραβεία.

Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=ObsGK8xktDI το trailer